"Probabilitatea de recesiune este foarte mica. Noi consideram mult mai probabila o crestere economica pe teritoriu pozitiv", a spus Popa, citat de NewsIn.

El estimeaza ca avansul economic va reveni in 2010 catre nivelul potential, care in conditiile crizei globale, este calculat de BNR intre 5 s,i 5,5%, fata de estimarea anterioara, de 6%.

Guvernul ia in calcul, pentru acest an, un nivel al cresterii economice de 2,5%, usor peste prognoza BNR.

Rata de solvabilitate a bancilor din Romania a crescut la finalul lui 2008 cu o jumatate de punct procentual fata de nivelul de 12% din septembrie, a spus vineri viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

Citeste si:

"Fata de cifra de solvabilitate la finalul lui septembrie, de 12%, cifrele preliminare pentru decembrie indica o crestere cu jumatate de punct procentual", a spus Popa.

El a mentionat ca se asteapta la o crestere a creditelor neperformante, cu toate ca ponderea acestora in volumul total al imprumuturilor va ramane scazuta.
"Ne asteptam la o evolutie ascendenta. Ritmul cresterii creditelor neperformante poate fi alert si raspunsul natural este o captusire cu provizioane", a explicat Popa.

Ultimele date publicate de BNR arata ca restantele la credite au ajuns la 2,9 miliarde lei (719 milioane euro) la finalul lui 2008, in crestere de 2,6 ori fata de decembrie 2007.

Ponderea restantelor in volumul total al creditelor acordate a ajuns la 1,44% la finalul lui 2008, fat,a( de 0,73% la 31 decembrie 2007.