Productia industriala scade pentru a sasea luna consecutiv

Productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut in martie cu 12,1% fata de luna similara din 2008, marcand a sasea luna la rand de declin al activitatii industriale, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

Dupa varful de scadere inregistrat in decembrie 2008 fata de luna similara din anul anterior, ritmul se temperase in ianuarie, la 12,1% si in februarie la 12%. Septembrie 2008 a fost ultima luna de crestere, avansul productiei industriale fiind in acea luna de 3,8% fata de septembrie 2007.

Productia din industria prelucratoare s-a redus cu 14,8% in luna martie a acestui an, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, cu 3%, iar cea din industria extractiva a scazut cu 2,7%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri. Astfel, industria bunurilor intermediare s-a diminuat cu peste o cincime (-21,3%), cea a bunurilor de folosinta indelungata (-19%), a bunurilor de uz curent (-13,2%), a bunurilor de capital (-5,8%) si industria energetica (-4,4%).

In serie bruta, productia industriala s-a diminuat cu 8,5%, scadere determinata de toate cele trei sectoare industriale. Cea mai semnificativa a avut loc in industria prelucratoare (-9,6%), urmata de industria extractiva (-4,5%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-2,3%).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat, de asemenea, scaderi la toate categoriile de bunuri. Astfel, in industria bunurilor intermediare, productia a coborat cu 17,2%, in industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 13,3%, in industria bunurilor de uz curent, cu 9,7%. Scaderi mai mici au fost inregistrate in sectorul energetic (-3,5%) si in industria bunurilor de capital (-0,4%).

Fata de februarie, productia industriala, ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut pe ansamblu cu 0,7%, determinata de scaderea tuturor sectoarelor industriale. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cel mai mult (-1,8%), urmata de industria extractiva (-0,3%) si industria prelucratoare (-0,1%).

Pe marile grupe industriale trei sectoare au inregistrat scaderi ale productiei, respectiv industria bunurilor de uz curent (-4,3%), industria bunurilor intermediare (-4,1%) si industria energetica (-1,4%). in schimb, productia din industria bunurilor de capital a sporit cu 6,4%, iar cea din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 2%.

Productia industriala (serie bruta) a crescut fata de luna precedenta cu 9,4%, crestere determinata de industria extractiva (+15,2%) si industria prelucratoare (+10,7%), in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 2% fata de februarie.

Pe marile grupe industriale au fost inregistrate cresteri la toate categoriile de bunuri, cele mai mari fiind in ce priveste productia bunurilor de capital (+15,7%) si a bunurilor intermediare (+10,2%). Alte cresteri moderate au avut loc in industria bunurilor de folosinta indelungata (+7,3%), industria bunurilor de uz curent (+6%) si industria energetica (+2,8%).

In primul trimestru din acest an, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a fost mai mica cu 11,8%, ca urmare a scaderilor industriei prelucratoare, cu 15,6%, si energiei electrice si termice, 2,8%, care nu au putut fi compensate decat partial de cresterea cu 0,3% a productiei din sectorul extractiv.

Pe marile grupe industriale, in primele trei luni s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri fata de acelasi interval din 2008. Astfel, industria bunurilor intermediare a scazut cu o cincime, industria bunurilor de folosinta indelungata cu 19,2%, industria bunurilor de capital, cu 14,4%, a bunurilor de uz curent, cu 8,6%, si industria energetica, cu 5,3%.

Productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 13%, dupa scaderile inregistrate de industria prelucratoare (-15,2%), de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-2,5%) si de industria extractiva (-1,8%).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat, de asemenea, scaderi la toate categoriile de bunuri. Astfel, in primul trimestru, industria bunurilor intermediare s-a diminuat cu 18,7%, industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 18,3%, industria bunurilor de capital, cu 14,4%, cea a bunurilor de uz curent, cu 8,9% si industria energetica, cu 5%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri