Cifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in mai cu 12,3% fata aceeasi luna din 2008, mai ales ca urmare a scaderii semnificative a vanzarilor de carburanti si de marfuri nealimentare, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).
Datele exclud vanzarile de autovehicule si motociclete si sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In serie bruta, declinul a fost si mai pronuntat, de 13,8%, fata de mai 2008.

In a cincea luna a acestui an, cel mai semnificativ declin a fost inregistrat in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, de 21,4%, urmat de scaderea cu 11,9% a vanzarilor de bunuri nealimentare. In schimb, vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au urcat cu 0,5% fata de aceeasi luna din 2008.

In mai, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a diminuat cu 35,9% fata de a luna similara a anului trecut, pe fondul scaderii cu 43,9% a vanzarilor de autovehicule.

Afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, s-au redus cu 13,9% fata de mai 2008, determinate in principal de injumatatirea activitatilor agentiilor turistice si a tur-operatorilor (-52,3%).
Fata de aprilie 2009, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, au sporit pe ansamblu cu 0,2% in mai, dupa ce vanzarile de alimente, bauturi si tutun s-au majorat cu 4,2%, iar cele de produse nealimentare, cu 0,7%. In schimb, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate s-a diminuat cu 3,3% fata de luna precedenta.

In serie bruta, insa, acestea s-au micsorat pe ansamblu cu 0,9%.

Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 8% in mai comparativ cu luna precedenta.

Serviciile de piata prestate populatiei au avansat cu 0,2% in mai fata de aprilie, in serie ajustata.
In primele cinci luni din 2009, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 8,3%, scadere sustinuta de comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-16%) si de vanzarea de produse nealimentare (-6,5%). In schimb, vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a crescut cu 0,4%.

In serie bruta, scaderea pe ansamblu a fost tot de 8,3% intre 1 ianuarie si 31 mai.

Cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu peste o treime (33,9%), scadere cauzata in principal de comertul cu autovehicule, care s-a redus cu 42,5%.

Cat priveste serviciile de piata pentru populatie, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri a scǎzut cu 8,2%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri