Preturile productiei industriale erau in iulie cu 1,38% mai mici decat in urma cu un an, dupa o noua luna de ieftiniri, mai ales in industria extractiva si de prelucrare, arata datele pubicate de INS.
Preturile productiei industriale au inregistrat prima scadere, in termeni anuali, in iunie 2009, cu 0,03% fata de iunie 2008, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In mai, ritmul anual de crestere a preturilor productiei industriale a fost de 1,4%.
In iulie, pe sectoare de activitate, au fost raportate cresteri de preturi de 13,8% la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor si activitati de decontaminare si de 5,9% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Pe de alta parte, preturile din industria extractiva s-au diminuat cu 14,9%, iar cele din industria prelucratoare au fost cu 1,9% mai mici, conform NewsIn.

Pe mari grupe industriale, preturile au crescut cu 11,14% la produsele din industria bunurilor de folosinta indelungata, cu 9,35% in industria bunurilor de uz curent si cu 8,3% in industria bunurilor de capital. La polul opus au fost produsele din industria energetica si industria bunurilor intermediare, preturile acestora micsorandu-se cu 10,5%, respectiv cu 5,13%.

Fata de luna anterioara, preturile productiei industriale au scazut cu 0,3%, potrivit datelor INS. Dupa destinatie, atat preturile productiei industriale pe piata interna, cat si cele de pe piata externa s-au micsorat cu 0,3%, respectiv cu 0,6%.

Pe sectiuni, preturi au fost mai mari decat in iunie cu 1,8% la distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare, si cu cate 0,4% la produsele din industria extractiva, respectiv la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat. In schimb, preturile produselor din industria prelucratoare au scazut in iulie cu 0,6% fata de luna anterioara.

Pe marile grupe industriale, numai produsele din industria bunurilor de uz curent si cea a bunurilor de folosinta indelungata au inregistrat cresteri, de 0,4%, respectiv 0,1%. Fata de iunie, produsele din industria energetica au fost in iulie mai ieftine cu 1,2%, cele din industria bunurilor intermediare, cu 0,3%, iar cele din industria bunurilor de capital, cu 0,2%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Fordaq: Industria lemnului si industria mobilei sunt in criza
Setari Cookie-uri