Romania a urcat patru pozitii in clasamentul general al competitivitatii pe 2009-2010, publicat de Grupul de Economie Aplicata (GEA), ajungand pe locul 64 din 133 de tari.

“Fata de raportul anterior, in care Romania se afla pe penultimul loc din Uniunea Europeana, Letonia, Grecia si Bulgaria sunt mai putin competitive", arata raportul GEA, organizatie partenera pentru Romania a Forumului Economic Mondial.

GEA precizeaza ca, la data realizarii raportului, care se bazeaza pe date statistice din 2008 si pe un sondaj in randul managerilor efectuat in primavara lui 2009, cel putin Letonia era mai puternic afectata de criza decat Romania, noteaza NewsIn.

Romania a avut cel mai slab punctaj la capitolul infrastructura, ocupand in acest caz pozitia 110, in scadere cu cinci locuri fata de anul trecut si situandu-se pe ultimul loc in Uniunea Europeana (UE).

De altfel, si la indicatorii sanatate si educatie de baza si pregatire tehnologica, Romania are cel mai mic punctaj dintre tarile membre ale UE.

In schimb, Romania devanseaza Grecia, Portugalia si Italia, situandu-se pe locul 75 in ce priveste stabilitatea macroeconomica, fiind depasita totusi la acest indicator de Bulgaria (locul 45).

"Unul dintre cele mai bune punctaje a fost primit pentru gradul de sofisticare a pietei financiare, locul 56, pe care se afla tara noastra, pozitionand-o deasupra unor tari precum Grecia, Italia sau Letonia” se mai arata in raport.

Pe primul loc in clasamentul general se afla Elvetia, care a reusit sa preia locul ocupat in mod traditional de Statele Unite ale Americii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Oportunitate de atragere fonduri pentru startup-urile din nord-vest