Guvernul va ingheta salariile bugetare in 2010 ca sa reduca fondul de salarii cu 0,3% din PIB, va taia primele si plata orelor suplimentare cu echivalentul a 0,25% din PIB si va inlocui doar unul din 7 angajati care parasesc sistemul, se arata in scrisoarea de intentie a Romaniei catre FMI.

Astfel, pentru 2010, Guvernul s-a angajat in fata Fondului Monetar International (FMI) ca, pe partea de cheltuieli bugetare, sa implementeze "masuri ca sa reducem in continuare fondul de salarii, incluzand inghetarea salariilor (0,3% din PIB), continuarea inlocuirii a doar unuia din sapte angajati plecati si taierea primelor si a orelor suplimentare (0,25% din PIB) si implementarea de masuri structurale pentru a reduce angajarile si a restructura sistemul de salarizare", se arata in scrisoare.

Singurele salarii bugetare care reprezinta exceptii sunt cele de sub 705 lei pe luna, adica nivelul salariului minim din sistemul bugetar fixat pentru 2010.

De asemenea, implementarea noii legi a pensiilor ar trebui sa aduca economii la bugetul de stat de inca 0,1% din produsul intern brut (PIB), mai arata documentul citat.

Alte masuri incluse in scrisoarea de intentie a Romaniei catre Fond vizeaza reducerea cheltuielilor bugetare cu inca 0,9% din PIB prin alte masuri, ca "inghetarea cheltuielilor cu bunuri si servicii, a pensiilor (in afara celor sociale) si anumitor transferuri".

Pe partea de venituri, reevaluarea bazei de impozitare pentru impozitul pe proprietati si majorarea accizelor la tutun si combustibili, conform legislatiei, ar trebui sa aduca venituri suplimentare la bugetul de stat echivalente cu 0,3% din PIB in 2010.

Astfel, toate masurile ce privesc reducerea fondului de salarii vor aduce economii la bugetul de stat de 0,68% din PIB, respectiv 3,585 miliarde lei, conform anagajamenelor guvernului in fata FMI, prin "implementarea de norme standardizate pentru cheltuilile cu personalul si cu bunurile si serviciile, ce vor fi dezvoltate si aplicate in lunile care urmeaza la toate nivelurile guvernamentale si prin restructuarea a numeroase agentii de stat prin eliminarea acestora sau integrarea in ministere relevante".Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Critici FMI: Legea pensiilor impovareaza tinerii si seaca bugetul