Estimarile analistilor Bancii Comerciale Romane (BCR) au fost revizuite in cadrului ultimului raport, de la un deficit public de 7,3% din PIB la 7,9% din PIB anul acesta. De asemenea, estimarile anterioare aratau un deficit bugetar de 6,5% din PIB in 2010 si de 5,1% din PIB in 2011.

BCR sustine ca Romania are nevoie de un program de consolidare fiscala in anii urmatori, principalele provocari ale Ministerului Finantelor Publice fiind astfel structura necorespunzatoare a cheltuielilor publice, deficitul bugetar ridicat si "dificultati serioase in finantarea deficitului bgetar din surse interne in lipsa unui suport financiar international", potrivit NewsIn.

Cu toate acestea, impactul consolidarii fiscale asupra cresterii economice ar putea fi negativ pe termen scurt, insa efectul va fi "cu siguranta pozitiv pe termen lung, datorita unei imagini mai bune in fata investitorilor straini".

"Necesitatile mai reduse de finantare ale Ministerului Finantelor ar putea sa mai reduca din presiunea asupra dobanzilor la lei, facilitand investitiile si consumul", se mentioneaza in raport.

Cu toate acestea, ajustarea deficitului bugetar prin cresterea taxelor "este putin probabil sa aduca vreun beneficiu" asupra economiei Romaniei, esentiala fiind reducerea cheltuielilor.

"O crestere a fiscalitatii ar trebui evitata cat mai mult cu putinta, avand in vedere ca un asemenea demers ar ingreuna revenirea economica si ar reduce vointa politica de reformare a sectorului guvernamental", se arata in raport.

Analistii BCR mentioneaza ca principale obiective ce ar trebui sa se afle pe agenda guvernului controlul ferm al administratiilor locale, scaderea evaziunii fiscale la plata TVA, precum si reducerea muncii la negru.

Pe de alta parte, scenariul pesimist al BCR prevede o majorare a taxelor pe fondul unei nevoi mai mari de venituri, insa, de exemplu, o majorare a TVA cu 3 puncte procentuale ar duce la reducerea deficitului bugetar cu doar 1 punct procentual, "ceea ce arata ca o astfel de masura nu poate fi un panaceu pentru deficitul public".