"Existenta unor sisteme speciale de pensii publice care au introdus o serie de privilegii si tratament inegal pentru unele categorii profesionale a creat o diferenta uriasa intre cea mai mica pensie si cea mai mare pensie publica. La 1 octombrie 2009, cea mai mica pensie a devenit 350 lei, in timp ce cea mai mare pensie din sistemele de pensii speciale depaseste 37.000 lei, adica este de peste 100 ori mai mare", se arata in expunerea de motive a proiectului Legii privind sistemul unitar de pensii publice, consultata de NewsIn.

Ministerul Muncii motiveaza astfel introducerea in sistemul de pensii publice a tuturor angajatilor care activeaza "in domenii in care se utilizeaza legi / prevederi speciale de pensionare".

Astfel, proiectul legii sistemului unitar de pensii publice prevede cresterea varstei de pensionare pentru cadrele militare si functionarii publici cu statut special din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, atat pentru femei cat si pentru barbati, de la de 55 de ani, in prezent, la 60 de ani, pana in 2025.

"In cazul personalului din aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, se transfera cei 5% ce se plateau la bugetul de stat catre bugetul asigurarilor de stat si se adauga inca 5,5%. Majorarea cu 5,5% a contributiei, se realizeaza prin cresterea soldei/ salariului brut astfel incat castigul net sa nu fie afectat", se arata in document.

Functionari publici parlamentari si personalul asimilat vor putea iesi la pensie pe noua lege la 65 de ani, fata de varsta de pensionare a femeilor de la 58 ani si 9 luni, in prezent si de 63 ani si 9 luni, pentru barbati.

De asemenea, legea prevede "cresterea graduala a stagiului complet de cotizare, necesar obtinerii unei pensii pentru limita de varsta, atat pentru femei, cat si pentru barbati de la 25 ani in trimestrul IV 2009, la 30 de ani in 2025, precum si cresterea graduala a stagiului minim de cotizare in specialitate, necesar obtinerii unei pensii pentru limita de varsta, atat pentru femei cat si pentru barbati, de la 15 ani in trimestrul IV 2009, la 20 de ani in 2025".

Ministerul Muncii precizeaza ca stabilirea pensiilor pentru cei care nu au contribuit la sistemul public de pensii se va face "prin inmultirea numarului mediu de puncte pe care persoana l-ar fi realizat pe toata durata de activitate, daca ar fi platit contributii de asigurari sociale, cu valoarea unui punct de pensie, stabilita prin lege (732,8 lei in decembrie 2009)"