"Datele macroeconomice sugereaza ca recesiunea este aproape de sfarsit, iar Moody's crede ca economia isi va relua cresterea in trimestrul al doilea din 2010. Exporturile s-au stabilizat, iar lichiditatea la nivel intern s-a imbunatatit in ultimele luni, ceea ce ar trebui sa sustina recuperarea economiei mai tarziu in acest an", se arata in ultimul raport al agentiei de evaluare financiara, citat de NewsIn.

Cu toate acestea, analistii Moody's se asteapta ca economia romaneasca sa se miste "lent pentru cativa ani", din cauza unei cresteri mai temperate in majoritatea economiilor europene si pe fondul unei cresteri slabe a creditului.

In privinta deficitului de cont curent, agentia de rating prognozeaza pentru Romania o ajustare de pana la 3,5% din PIB la finalul acestui an.

De asemenea, Moody's a clasificat puterea financiara guvernamentala ca "medie", ca urmare a mixului dintre povara mica a datoriei publice si a unui cadru fiscal fragil. Conform estimarilor agentiei de evaluare financiara, datoria publica va ajunge la finalul lui 2010 la 27,4% din produsul intern brut (PIB).

"Cu toate ca venitul mediu ramane cu mult sub media zonei euro, acesta a crescut semnificativ in ultimii zece ani, iar integrarea din ce in ce mai puternica pe partea institutionala, financiara si a comertului in Europa ar trebui sa sprijine convergenta reala pe termen lung", se mai arata in raport.

Pe de alta parte, agentia de rating estimeaza pentru finalul acestui an o inflatie de 3,5%.