Guvernul incearca sa gasesca resurse pentru prelungirea ordonantei care prevede scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale pentru firmele care-si trimit angajatii in somaj tehnic pentru o perioada de pana la trei luni, a declarat Mihai Seitan, ministrul Muncii, citat de NewsIn.

"Este posibila prelungirea perioadei de aplicare a prevederilor incluse in ordonanta 28 din 2009, insa totul depinde de gasirea resurselor financiare pentru aplicarea acestei masuri. Nu am discutat inca aceasta problema cu premierul si nu ii propun acest lucru astazi (marti - n.r.), pentru ca discutia cu primul ministru vizeaza atragerea fondurilor europene", a spus Mihai Seitan (foto) .

Actul normativ prevede scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale "datorate atat de angajatori cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, pentru o perioada de pana la 3 luni", fara a afecta, insa, calitatea de asigurat a angajatilor.

Ordonanta, valabila pana la 31 decembrie 2009, mai prevedea prelungirea cu 3 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj pentru salariatii disponibilizati in cursul anului trecut.

Efortul bugetar pentru sustinerea persoanelor care au intrat in somaj tehnic timp de trei luni a fost, in 2009, de 300 milioane lei, a precizat secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina.

"Nu am facut un calcul legat de impactul bugetar ca urmare a prelungirii somajului tehnic si in 2010, pentru ca nu ni s-a cerut acest lucru. Nu exista un proiect de lege pentru aplicarea acestei masuri", a spus Gherghina.

Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca aproape 200.000 de angajati din sectorul privat ar putea ramane someri intre 1 si 15 februarie, daca Guvernul nu va decide prelungirea perioadei de aplicare a masurii privind scutirea de CAS pentru acordarea a 3 luni de somaj tehnic, in 2010.

"Ministrul Muncii va discuta astazi (marti n.r.) cu primul ministru despre posibilitatea prelungirii somajului tehnic de la 1 ianuarie 2010, prevedere ce ar putea fi promulgata in procedura de urgenta pentru a evita disponibilizarile masive care se anunta in mediul privat. Dupa aceste discutii vor avea loc intalniri si cu patronatele pe aceasta tema", spunea Hossu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Bacsisul se oficializeaza in Romania. Care sunt regulile