Primul-ministru Emil Boc si ministrul de Finante Sebastian Vladescu au discutat sambata cu reprezentanti ai FMI, ai CE si ai BM, unul dintre subiecte reprezentandu-l extinderea plafonului si mecanismului garantiilor guvernamentale in vederea intaririi capacitatii de absorbtie a fondurilor europene.

"Primul-ministru Emil Boc si reprezentantii delegatiilor au discutat si alte aspecte legate de nevoia extinderii plafonului si mecanismului garantiilor guvernamentale in vederea intaririi capacitatii de absorbtie a fondurilor europene si a cofinantarii proiectelor, in special cele ale administratiilor locale si ale altor structuri care gestioneaza fonduri europene", se arata in comunicatul de presa al Guvernului, remis ulterior intalnirii primului-ministru Emil Boc si ministrului Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, cu reprezentanti ai Fondului Monetar International, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale.

De asemenea, in cadrul intalnirii au fost subliniate si progresele "facute pe linia principalelor angajamente din 2009 si au fost discutate o parte din prioritatile legislative ale acordului cu organismele internationale, cu accent pe Legea responsabilitatii fiscale si Legea reformei sistemului de pensii".

"Discutiile cu reprezentantii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale vor continua si in perioada urmatoare, inclusiv la nivelul ministerelor de resort", se mai spune in comunicatul citat de NewsIn.

La intalnirea de simbata, de la ora 15, au participat premierul Boc, ministrul de Finante Sebastian Vladescu, secretarii de stat in Ministerul de Finante Bogdan Dragoi si Gheorghe Gherghina si Ioana Muntean, purtator de cuvant al Guvernului.

Fondul Monetar Internationale a fost reprezentat de seful misiunii Jeffrey Franks si Tonny Lybek, reprezentant regional pentru Romania si Bulgaria, dar si reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.

Din partea Bancii Mondiale au fost prezenti Swati Gosh, Francois Rantrua si Stefan Nanu, iar Comisia Europeana a fost reprezentata de Matthias Mors, director ECFIN, si Fabienne Ilzkovitz.

Situatia absorbtie fondurilor europene a fost pusa in discutie si de presedintele Traian Basescu, intr-o discutie avuta joi cu vicepresedintele Bancii Europene de Investitii. "Aici avem o problema uriasa, probabil ati vazut deja bugetul pe anul acesta", i-a spus Basescu reprezentantului BEI, care a precizat ca nu a vazut proiectul de buget pe 2010 in forma sa finala.

"Este inca pe biroul meu, la promulgare, dar inca ma uit la cifre. Nu sunt foarte satisfacut uitandu-ma la cifre, sincer vorbind. Exact in ce priveste capacitatea noastra de a absorbi fondurile europene, mai ales in sectorul transporturilor, exista o lipsa de fonduri pentru a indeplini obligatia de a cumpara pamant, de a ne indeplini obligatia privind contributia nationala. Aici trebuie sa gasim o solutie chiar cu FMI", a spus seful statului roman.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
2006: Privatizarea BCR - liderul pietei bancare romanesti