Preturile practicate de producatorii din industrie au crescut cu 0,3% in februarie

Preturile la producator din sectorul industrial au inregistrat o crestere de 0,3% in februarie, comparativ cu ianuarie, in conditiile in care utilitatile au continuat sa se scumpeasca in ritm accelerat, arata datele Institutului National de Statistica (INS).
Cresterea din februarie este, insa, mai mica fata de cea de 1% inregistrata in ianuarie. Comparativ cu februarie 2009, preturile productiei industriale au urcat, in medie, cu 2,94%, sub rata de 3,28% inregistrata intre ianuarie 2009 si ianuarie 2010, scrien NewsIn.

Ca de obicei, preturile la utilitati au saltat cel mai mult si in februarie. Potrivit calculelor INS, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat s-a scumpit intr-o luna cu 1,01% in medie, in timp ce preturile pentru distributia apei, salubritate si alte asemenea activitati au urcat in februarie cu 0,28%.

In schimb, industria prelucratoare a marit preturile cu doar 0,2% in medie, iar preturile din industria extractiva au scazut in februarie cu 1,1%.

Pe ultimele 12 luni, activitatile de distributie a apei, salubritate, gestionarea deseurilor sau activitati de decontaminare - utilitati supuse unor regimuri de monopol regional sau national - s-au scumpit cel mai mult, cu 9,62%, urmate de celeleate utilitati - energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat -, care au inregistrat o crestere medie a preturilor de 6,08%.

Unii analisti au atras atentia ca preturile la utilitati din Romania nu urmeaza nicio logica economica, inregistrand cresteri lunare de 1% in plina criza si fara justificari plauzibile. Influenta lor este, de altfel, vizibila si in indicele preturilor de consum.

Pe mari grupe industriale, cel mai mult s-au scumpit in februarie bunurile de uz curent, cu 0,77% fata de ianuarie, in timp ce bunurile de capital si cele de folosinta indelungata s-au ieftinit usor.

Preturile la producator din industrie intrasera pe minus, in ritm anual, timp de cinci luni in 2009, insa au reinceput sa creasca odata cu revenirea productiei in industria de prelucrare, incepand din noiembrie, stimulata in principal de cererea la export.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri