Clujenii și bucureștenii plătesc cu 35% mai mult decât timișorenii pentru închirierea unei garsoniere sau a unui apartament cu două camere, în condițiile în care chiria medie pentru apartamentele cu două camere în marile orașe oscilează de la o sumă rezonabilă de 350 de euro până la un prag de 475 de euro, conform datelor Imobiliare.ro.

Potrivit sursei citate, dacă ne îndreptăm atenția către garsoniere, bugetul mediu necesar se situează între 220 de euro și 303 de euro, în timp ce pentru apartamentele cu trei camere, prețurile se ridică până la 400-650 de euro, conform aeleași surse.

Clujul rămâne cel mai scump oraș pe segmentul locuințelor mici cu 1 și două camere, în vreme ce valoarea chiriilor din Capitală se detașează față de restul orașelor în cazul apartamentelor mari.

„Clujenii plătesc cu 35% mai mult decât timișorenii pentru închirierea unui apartament cu două camere. Avem diferențe foarte mari de la un oraș la altul, chiar dacă vorbim de orașe absolut comparabile din punct de vedere a venitului mediu sau a numărului de locuitori. Atractivitatea municipiului Cluj-Napoca, numărul mare de studenți, apetitul pentru investiții imobiliare de tipul buy to rent a celor cu venituri ridicate, dar și dezvoltarea cu precădere în zonele periferice și în comunele limitrofe mențin chiriile medii din municipiul Cluj-Napoca peste cele practicate in București”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Cum au evoluat chiriile în marile orașe ale țării

În Cluj-Napoca, prețurile solicitate s-au menținut la 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, 475 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 600 de euro pe lună pentru trei camere. Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețurilor apartamentelor de închiriat din Cluj-Napoca s-a înregistrat la categoria de apartamente tricamerale, unde acestea au crescut cu 15,3%.

În București, așteptările proprietarilor se situează la 300 de euro pe lună pentru o garsonieră, la 470 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și la 650 de euro pe lună pentru o locuință cu tricamerală. Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețurilor apartamentelor de închiriat s-au înregistrat în categoria apartamentelor cu două camere (+11,8%), potrivit datelor analizate de Imobiliare.ro.

În Brașov, chiriile se situează la un nivel mediu de 280 de euro pe lună pentru o garsonieră, 400 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 550 de euro pe lună pentru o locuință cu trei camere. Prețurile apartamentelor cu trei camere din acest centru regional se remarcă printr-o evoluție anuală de 16,4%.

În Iași, proprietarii solicită, în medie, 280 de euro pe lună pentru o garsonieră, 380 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 450 euro pe lună pentru unul cu trei camere. Și în acest centru regional prețurile apartamentelor cu trei camere au înregistrat o evoluție anuală semnificativă (+15,5%).

În Constanța, chiriile ajung la 270 de euro pe lună pentru o garsonieră, 400 de euro pe lună pentru un apartament cu două camere și 550 de euro pe lună pentru o locuință cu trei camere. Prețurile apartamentelor cu trei camere din Constanța au evoluat într-un mod semnificativ și anume, au înregistrat o evoluție anuală în cuantum de 23,7%.

În Timișoara, bugetul mediu necesar pentru închirierea unui apartament este de 220 de euro pe lună pentru o garsonieră, 350 de euro pe lună pentru două camere și 400 de euro pe lună pentru trei camere. Cea mai semnificativă evoluție anuală a prețului a fost consemnată la apartamentele cu trei camere, unde acestea au crescut cu 9,3%.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri