Reprezentantii ONG-urilor i-au cerut premierului Emil Boc sa identifice o solutie astfel incat garantiile guvernamentale pentru cofinantarea proiectelor UE - de care beneficiaza in prezent autoritatile locale si institutiile de invatamant - sa fie acordate si pentru organizatiile neguvernamentale.

In replica, premierul a intrebat care este mecanismul prin care ONG-urile pot garanta returnarea imprumuturilor de la banci, garantate de stat. Boc a explicat ca, in cazul garantarii unui imprumut pentru o autoritate locala, garantia poate fi recuperata din cotele defalcate din TVA alocate de Guvern. "Sa-mi dati acest mecanism si avem disponibilitate sa o acceptam", a spus prim-ministrul, la inceputul intalnirii cu reprezentantii organizatiilor neguvernamentale, care are loc la Palatul Victoria, anunta NewsIn.

"In momentul acesta va dam doua exemple, fondul ONG si fondurile PHARE pe care le administram si facilitatile de tranzitie unde avansul pe care il dam pe proiecte este de 80% (...). Avem 15 ani de experienta in contractarea acestor fonduri si nu am avut niciodata o piedica", a spus directorul executiv al Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Ionut Sibian. El a argumentat ca ONG-urile aduc in tara peste 500 de milioane de euro, din care 95% sunt fonduri UE si a spus ca trebuie gasita o solutie pentru ca valoarea acestei sume sa nu scada. "Asa cum sunt sistemele pe fonduri structurale acum, ar duce la falimentul ONG-urilor", a declarat Sibian.

Directorul FDSC a mai spus ca organizatiile neguvernamentale vor sa se asigure ca prevederile privind directionarea a 2% din impozitul pe venit catre organizatiile neguvernamentale se va aplica si pe viitor, in conditiile in care Codul Educatiei prevede ca banii respectivi pot fi virati de parinti intr-un cont. Sumele din cot pot fi utilizate de copil doar dupa implinirea varstei de 14 ani.

"Vrem sa ne asiguram ca prevederea 2% continua, chiar daca in Codul Educatiei exista posibilitatea ca cei 2% sa fie donati catre copii", a spus reprezentantul societatii civile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri