Lipsa banilor prin care sa-si sustina afacerile ii face pe tot mai multi antreprenori sa apeleze la fonduri structurale. Insa accesul dificil la acestea ii determina pe unii sa renunte la proceduri si, in final, daca nu gasesc alte surse de venituri, ajung sa inchida afacerea, au declarat reprezentantii mai multor companii de consultanta prezenti la conferinta organizata de Comisia Europeana la Bucuresti cu ocazia “Ziua UE pentru finantarea IMM-urilor”.
“Dureaza o luna sau doua pana cand antreprenorii primesc finantare pentru proiectele depuse. Inainte afacerile mergeau foarte bine si nu apelau foarte mult la fonduri europene, dar acum antreprenorii au nevoie de surse noi pentru a rezista. Deocamdata bancile nu acorda deloc finantare si, pe de alta parte, doresc garantii foarte mari. Si de aceea multi antreprenori renunta la procedurile de acces la fonduri structurale”, explica Roxana Mircea, director zonal al firmei de consultanta Teia.

Faptul ca bancile sunt inca reticente in a oferi bani pentru proiectele europene este subliniat si de Milena Messori (foto), directorul pentru Romania al Bancii Europene pentru Investitii.

Totodata, anul trecut s-a facut primul apel pentru alocarea a 65 de milioane de euro pentru schemele de garantare a IMM-urilor deja lansate, dar s-au inscris doar doua banci, dintre care una nu era eligibila, iar a doua banca s-a retras.

“Bugetul va fi directionat catre un al treilea prodous de garantare adresat IMM-urilor care va fi lansat in semestrul al doilea din 2010”, a afirmat Camelia Dragoi, reprezentanta Fondului European de Investitii la Bucuresti.

In aceasta luna se va lansa apelul si pentru expresiile de interes pentru alocarea a 35 de milioane de euro, suma reprezentand fonduri de capital pentru firmele nou create.

“Bancile nu au fost niciodata reticente in a acorda finantare. Unele proiecte au fost depuse in urma cu un an, au aparut schimbari si pe de alta parte a aparut si un usor decalaj fata de contextul in care au fost depuse proiectele”, a afirmat Monica Arkosi, relationship manager in cadrul departamentului corporate la BRD - Groupe Société Générale.

Deoarece banii pentru sprijinirea intreprinderilor mici si mijlocii vin cu intarziere, Cristian Haiduc, presedintele Agentiei Nationale pentru IMM-uri, le recomanda antreprenorilor sa isi restranga cheltuielile.

“In criza companiile mici si mijlocii sunt cele mai afectate, dar daca rezista ele vor creste din nou puternic dupa aceasta criza pentru ca sunt foarte flexibile”, spune Haiduc.

Pe de alta parte, cei care ii sprijina pe antreprenori sa acceseze aceste fonduri spun ca de cele mai multe ori “solutia” la care se ajunge este chiar suspendarea activitatii.

“Nu trebuie sa fim optimisti cat timp, pentru a putea accesa fondurile europene, este nevoie ca o companie sa fie pe profit in decursul unui an. Companiile nu pot sa faca foarte multe lucruri, de exemplu sunt firme care lucreaza cu statul si isi primesc banii cu intarzieri de peste 90 de zile si mor”, a declarat Mihail Dinu, directorul general al Diamant 2000, o societate specializata in operatiuni de leasing, finantarea in sistem factoring si acordarea de credite.

“Trebuie sa cauti noi surse de venituri si, daca nu se poate, solutia ultima este cea la care nimeni nu vrea sa se gandeasca
, adica de a inchide businessul”, spune director executiv la compania de consultanta Irene Ionita.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Firmele care își readuc la muncă angajații din șomaj tehnic, ajutor de la stat
Setari Cookie-uri