Romania a avut in martie una dintre cele mai mari cresteri ale preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, de 4,5% fata de aceeasi luna din 2009, fiind pe locul al saselea in UE dupa acest indicator, in timp ce pe ansamblul blocului comunitar preturile la producator au sporit cu 1,7%, scrie NewsIn.

Cea mai mare crestere a preturilor productiei industriale din Uniunea Europeana, de 7,9%, a fost inregistrata in Grecia. Cresteri semnificative fata de preturile din martie 2009 au mai fost inregistrate si in Marea Britanie (5,6%), Danemarca (5,5%), Finlanda (5,5%) si Belgia (5%), mai arata datele biroului european de statistica, Eurostat, care a centralizat informatii referitoare la 24 de state membre.

In schimb, cele mai mari scaderi ale preturilor productiei industriale fata de martie 2009 au fost in Letonia, de 7,8% si Slovacia, de 6,1%.

In martie, preturile productiei industriale s-au majorat in zona euro cu 0,9% fata de aceeasi luna din 2009.

Preturile din sectorul energetic au crescut in a treia luna a acestui an cu 5,1% in UE si cu 2,8% in zona euro fata de luna similara a anului trecut. In martie s-au scumpit si bunurile intermediare, cu 0,8% atat in UE, cat si in zona euro, iar bunurile de folosinta indelungata s-au scumpit cu 0,5% in UE si cu 0,3% in zona euro.

In schimb, preturile bunurilor de uz curent s-au ieftinit cu 0,2% in UE, respectiv cu 0,5% in zona euro, iar bunurile de capital au inregistrat in martie 2010 o scadere a preturilor de 0,1% in blocul comunitar, respectiv de 0,5% in zona euro.

Fata de februarie, preturile productiei industriale au inregistrat o usoara crestere, atat la nivelul intregului bloc comunitar, cat si in zona euro, de 0,7%, respectiv de 0,6%. Cele mai insemnate cresteri au fost inregistrate de Marea Britanie (1,7%), Bulgaria si Grecia, cu cate 1,3%, respectiv Belgia si Lituania, cu cate 1,1%.

La polul opus s-au clasat Suedia (-1,7%), Danemarca (-1,6%) si Estonia (-0,4%), care au inregistrat scaderi ale preturilor la producatorii din industrie in luna martie fata de februarie.

In Romania preturile la producator au crescut cu 0,7% in martie fata de cele din luna anterioara, potrivit Eurostat.

Datele biroului european de statistica difera de cele anuntate, marti, de Institutul National de Statistica (INS), ce prezenta o crestere a preturilor la producator din sectorul industrial din Romania de 0,98% in martie fata de luna precedenta, respectiv de 4,51% fata de martie 2009.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Romania, de la cel mai inalt ritm de crestere, la cel mai amplu declin