Economisti, analisti, finantisti sau bancheri, toti sustin ca majorarea taxelor pe timp de recesiune este o greseala, insa guvernul pare sa nu auda sau nu vrea sa asculte aceste sfaturi. Romania se afla in recesiune de mai bine de un an si revenirea economica inca se lasa asteptata, insa guvernul roman are ca optiune de majorare a veniturilor cresterea taxelor.

Economistii avertizeaza ca majorarea impozitelor pe timp de criza este o greseala, in special majorarea TVA, care ar genera cresterea preturilor, dar ar alimenta si inflatia.

Din discutiile recente dintre guvern si reprezentantii Fondului Monetar International s-a desprins ideea ca nu poate fi evitata cresterea cotei unice si a TVA, cifrele maxime fiind 20%, respectiv 25%.

O crestere a cotei unice de impozitare de la 16% la 20% ar conduce la micsorarea venitului net al populatiei, fapt ce coroborat cu o majorare a TVA de la 19% la 25% ar avea un impact negativ semnificativ. Mai exact, romanii ar castiga mai putini bani, iar acei bani ar avea o putere de cumparare mai mica din cauza cresterilor de preturi generate de o majorare de TVA. In plus, majorarea cotei de TVA ar aduce si presiuni inflationiste, facand ca in final puterea de cumparare sa scada si mai mult.

"In recesiune nu are logica sa cresti taxele. In Romania problema este la colectarea taxelor. Cea mai buna solutie ar fi sa imbunatateasca colectarea actualelor impozite si diminuarea evazuinii fiscale, dar daca acest lucru nu s-a reusit…", explica Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

In Romania probleme este si mai importanta in conditiile in care cresterea economica din perioada 2007-2008 a fost baza in proportie de 70% pe consum, care ulterior s-a redus dramatic pe masura ce recesiunea s-a instalat. Astfel, o majorare a TVA ar genera o scadere si mai accentuata a consumului, in trecut motorul cresterii economice.

Economistul ING subliniaza ca Romania se confrunta cu probleme semnificative pe partea de cheltuieli si chiar si prin cresterea cotelor de impozitare veniturile nu vor fi suficiente pentru a diminua deficitul bugetar sub 3% din PIB pana in 2012.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si