Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice, a cerut autoritatilor vamale sa renunte la practicile preferentiale in lupta cu contrabanda cu tigarete si sa actioneze mai ferm impotriva evazionistilor cu produse accizabile. Vladescu sustine ca va demisiona daca in 6 luni nu castiga lupta cu evaziunea fiscala si aceasta nu scade.
Autoritatile nu-si fac datoria. Trebuie sa inceteze convenientele care exista intre autoritati si cei care fac evaziune fiscala. Cand veti raporta sute de mii de baxuri de tigari si miliarde de pachete de tigarete confiscate, atunci vom putea sa stam de vorba. In acest domeniu mai avem inca foarte multe de facut”, a declarat Sebastian Vladescu (foto), la o masa rotunda, pe tema combaterii fenomenului contrabandei si contrafacerii cu tigarete, organizata de revista Q Magazine.

Contrabanda cu tigarete se situa in luna februarie a acestui an la nivelul de 36,2% din totalul pietei, devenind astfel cel mai important jucator al industriei de profil. Acest fenomen a fost cauzat de cresterea abrupta a accizei in 2009, pierderile pe care bugetul de stat le va suferi ca urmare a pietei negre a tigaretelor fiind estimate in acest an la peste 1 mld. euro.

„Primul lucru unde trebuie sa actionam este inasprirea pedepselor pentru actiunile de contrabanda. Vom modifica intreg ansamblul legislativ pentru a inaspri pedepsele, astfel incat actiunile ilicite sanctionate cu contraventie astazi sa fie sanctionate mai aspru, ca acte de infractiune. De asemenea, vor trebui aplicate masuri drastice si impotriva celor care sustin implicit contrabanda prin suportul logistic pe care il ofera. Ne referim in primul rand la cei care pun la dispozitie spatii de depozitare pentru tigaretele din contrabanda sau la soferii de tiruri care accepta sa efectueze asemenea transporturi”, a subliniat ministrul Finantelor Publice.

O lista de masuri pentru eliminarea breselor administrative si legislative care ridica probleme serioase in lupta cu contrabanda cu tigarete va fi introdusa chiar si in scrisoarea de intentie pe care guvernul o va trimite Fondului Monetar International.

Cum va lupta Vladescu cu contrabanda cu tigarete?

Printre masurile anuntate se numara:
-modificarea legislatiei privind autorizarea antrepozitelor fiscale
-introducerea unor masuri speciale pentru inregistrarea operatorilor economici care efectueaza operatiuni intracomunitare
-modificarea legislatiei privind operatorii economici care comercializeaza marfuri in regim duty-free
-modificarea legislatiei pentru a preveni abuzul in exercitarea dreptului de a cesiona partile sociale

„Sunt foarte multe actiuni pe care trebuie sa le intreprindem in lupta cu contrabanda. Dar principala masura pe care trebuie sa o adoptam urgent este ca cei din sistemul de aplicare a legilor sa nu mai fie partasi la acest fenomen. Atat la nivelul Ministerului Finantelor Publice, cat si la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor, s-a luat o decizie ferma de a stopa toate convenientele existente”, a precizat Vladescu.

Ministrul Finantelor Publice a facut si un apel catre cetateni sa sustina lupta impotriva contrabandei si nu extinderea fenomenului: „Da, vrem sa eradicam fenomenul contrabandei cu tigarete, dar este o cale lunga pana acolo. Cetatenii trebuie sa inteleaga impactul negativ al acestuia si sa refuze sa cumpere tigarete din contrabanda. Aici ne confruntam cu doua probleme serioase. Pe de o parte este saracia, iar pe de alta parte, ne confruntam cu educatia precara in privinta impactului evaziunii fiscale”.

In domeniul prevenirii si combaterii traficului ilicit de tigarete, in luna aprilie 2010, Autoritatea Nationala a Vamilor a raportat 442 de cazuri de trafic ilicit de tigarete, fiind confiscate 16.044.279 bucati de tigarete introduse ilegal in Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri