Croitoru, BNR: Situatia in care suntem azi are cauze profunde si indepartate in timp

Lucian Croitoru, consilierul lui Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), considera ca situatia economica a Romaniei a fost determinata de deciziile luate in perioada 2004-2008 si spune ca masurile asumate in prezent de Executiv tintesc exact "boala si problema de azi"- cheltuielile prea mari din sectorul public.
"Situatia in care este Romania azi are cauze profunde si destul de indepartate in timp. Cauze profunde, pentru ca tin de nerestructurare, de masuri necesare care nu au fost luate la timp, iar indepartate in timp pentru ca Romania a pierdut o mare sansa, in 2004-2008, cand intreaga lume era in crestere. Romania, in loc sa faca ajustari cand avea la dispozitie resursele necesare - iar costul ajustarilor ar fi fost mult mai mic decat azi - nu a facut acest lucru, ci s-a angajat sa faca ocupare in sectorul public cu mult peste nevoi si capacitatea de a le sustine. S-au acordat cresteri salariale cu mult peste ce poate sa sustina pe termen mai indelungat Romania", a afirmat Croitoru in cadrul unei dezbateri, scrie NewsIn.

El a apreciat ca solutia de reducere a cheltuielilor din sectorul public, aleasa de Executiv, este mai buna decat cea care implica o crestere a mai multor impozite, inclusiv a TVA si a impozitului pe venit.

"Implicatiile recesioniste sunt mai mici in acest caz, decat in cazul cresterii taxelor si adreseaza exact boala si problema de azi: sectorul public are promisiuni de a cheltui mai mari decat resursele de care dispune. Aceasta solutie adoptata adreseaza chiar problema", a aratat Croitoru.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri