Presedintele Basescu a declarat ca mandatul cu care FMI a venit in Romania a fost nu numai majorarea TVA si a cotei unice, ci si reducerea salariilor bugetarilor si ca daca Dominique Strauss Kahn, seful Fondului Monetar International, are "dubii" in legatura cu aceste angajamente ii poate trimite documentul asumat cu Romania.
"Plec de la a va reaminti de mandatul cu care au venit FMI, UE si Banca Mondiala la Bucuresti, dar vorbesc in primul rand de mandatul Fondului. Daca dl. Strauss Kahn are dubii ii voi transmite personal documentul cu care a venit Fondul: cresterea TVA de la 19% la 24%, cresterea cotei unice de la 16% la 20% si reducerea salariilor in sectorul bugetar cu 20%", a declarat seful statului comentand afirmatiile sefului FMI de saptamana trecuta.

Basescu a explicat ca autoritatile romane au respins propunerile FMI pentru ca ar fi dus la o inflatie de doua cifre si nu ar fi vindecat "cancerul din bugetul de stat".

Dupa toate analizele cresterea TVA de la 19 la 24% ar fi generat o inflatie care in mod cert s-ar fi scris cu doua cifre. Minim 10% ar fi fost inflatia pe anul acesta, fata de obiectivul de 4,5%. De asemenea, ar fi fost un transfer de cheltuieli suplimentare pe zona economica si aici nu fac deosebire stat-firme private. In urma discutiilor cu Guvernul si cu BNR, am stabilit sa respingem varianta propusa de Fond. Aceasta varianta avea dezavantajul ca mentinea cancerul din bugetul de stat al Romaniei", a mai spus presedintele.

Dominique Strauss Kahn, seful Fondului Monetar International, a declarat intr-un interviu difuzat de France 2 ca s-a opus deciziei de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor din Romania, sugerand insa o majorare a "impozitelor pentru bogati", propunere refuzata insa de guvernul roman.

"Guvernul roman ne-a spus: vom taia 25% din salariile functionarilor. Noi am spus nu. Daca vreti sa faceti economii, mariti impozitele si mai ales impozitele pentru cei bogati. Guvernul a spus nu, noi suntem cei care decidem. Si acesta este adevarul: guvernul decide intotdeauna, nu FMI. Noi spunem doar care este drumul de urmat. Guvernul propune masurile, guvernul roman le-a ales", a declarat Dominique Strauss Kahn.

Ulterior, seful misiunii FMI pentru Romania, Jeffrey Franks, a precizat ca Fondul Monetar International a recomandat Guvernului sa creasca TVA-ul si cota unica de impozitare, precum si trecerea la o impozitare progresiva, pentru a face fata crizei economice.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri