Fermierii romani vor fi pusi in fata unei alegeri dificile in 2006, anul premergator integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, trebuind sa aleaga intre continuarea dezvoltarii afacerilor in conditii de concurenta si trecerea in alte sectoare, eventual complementare
"Daca esti un mic fermier, nu vinzi pe piata atat de mult si vrei sa ramai cu acest statut, nu prea cred ca te va interesa ce se intampla in UE, iar pe termen mediu si lung poti primi finantari mai mari, inclusiv din fonduri comunitare, dupa suplimentarea bugetului Uniunii de la 4 la 7 miliarde euro; in schimb, daca esti un fermier care munceste mult si eficient, incercand sa isi mentina pozitia pe piata unica, si nu faci fata concurentei, ai doua posibilitati - inchiriezi terenul sau vinzi, dar nu chiar acum, astepti pana la momentul oportun", a declarat, ieri, pentru "Averea", James Rollo, director al Institutului European al Universitatii din Sussex.

Nicolae Idu, directorul Institutului European, spune ca "se cauta solutii concrete pentru sustinerea fermierilor romani, iar mai multi bani alocati pentru tehnologie de varf in agricultura ne-ar sustine in procesul de aderare la UE, mai ales ca 30-40% din populatia Romaniei". Fermierii romani vor suporta consecintele acestor negocieri direct pentru ca Romania, care participa la negocieri ca stat membru al OMC, va trebui sa tina seama de schimbarile intervenite sau concesiile ce se vor face si care vor avea impact asupra Politicii Agricole Comune viitoare. Concret, orice concesie va face UE unui stat sau grup de state in cadrul OMC va trebui, ulterior, sa fie acordata si de Romania, in calitate de viitor membru al Uniunii, din 2007. "In cadrul presedintiei britanice a UE, pentru a ajunge la un acord, inclusiv pe tema PAC, s-au propus politici agricole noi, mai rationale, cu o reducere a cheltuielilor agricole, inclusiv cu subventii, la 40% din buget, urmata de o analiza a reformelor din perioada 2003-2004", a declarat Mike Reilly, secretar I al Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord la Bucuresti.

Pentru Romania, UE este cea mai importanta piata de desfacere a produselor agricole, pe care isi revendica prezenta si state din Lumea a treia, din Africa si America Latina, aflate tot in curs de dezvoltare. "Romania trebuie sa-si defineasca un proiect social si sa participe la dezbateri nu numai pentru pachetul financiar, ci si pentru politicile sectoriale, in final sa dezvolte un model social romanesc in contextul social european", considera Adrian Ciocanea, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii.

In ceea ce priveste reforma terenurilor, James Rollo considera ca "oricum, reforma nu se termina niciodata, iar in Uniunea Europeana, ca si in Romania ea nu este finalizata" ca sa poata exista o piata libera pe care terenurile sa se poata vinde si cumpara la un pret concurential.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri