Regiunea cea mai saraca din Romania, dar si din Uniunea Europeana, cea de Nord-Est, a depus anul trecut cele mai multe proiecte, 1.271, dintr-un total de 6.472, iar zona Bucuresti-Ilfov, cea mai bogata din Romania, se afla pe ultimul loc din acest punct de vedere, cu doar de proiecte 96 depuse. Tot regiunea Nord-Est are insa si cele mai multe proiecte respinse, 41,9%, informeaza NewsIn.

In privinta proiectelor aprobate, cea mai mare rata de succes o are regiunea de Nord-Vest a tarii, cu 32% din totalul celor 991 de proiecte depuse. Cele mai putine proiecte aprobate le are zona Bucuresti-Ilfov, 25%.

Aceasta stare de fapt contribuie la cresterea diferentelor intre regiuni, in contradictie cu politica de coeziune gandita de UE, spun realizatorii studiului.

In prezent, autoritatile locale care au bani putini la buget nu pot accesa fonduri europene, pentru ca nu pot asigura cofinantarea acestora.
Autoritatile locale sunt, cel putin teoretic, principalii beneficiari ai fondurilor europene, peste 50% dintre acestea fiindu-le destinate.