Rata anuala a inflatiei va ajunge la 8% la finalul acestui an dupa ce va incorpora efectele majorarii cotei TVA cu 5 puncte procentuale, a explicat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, care a precizat ca aceasta nu este, insa, prognoza sa finala.

"Estimarea noastra este ca la sfarsitul anului vom avea o rata anuala a inflatiei undeva la 8%, dar mentionez ca aceasta nu este proiectia finala", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

Isarescu a aratat ca o crestere a cotei TVA cu 5 puncte procentuale ar conduce, artimetic, daca toata aceasta crestere s-ar transmite integral la acelasi nivel si daca ar fi aplicata la toate preturile din cosul de consum, la majorare de circa 4,2 procente a ratei inflatiei.

Insa, in cosul de consum sunt si produse care au o cota redusa de TVA, de 9%, in total avand o pondere de circa 5% in cosul de consum pe baza caruia se calculeaza indicele preturilor de consum (IPC). Cota redusa de TVA a ramas nemodificata. De asemenea, in cos mai exista si produse cu TVA 0%, iar ponderea lor este de aproximativ 4%.

In consecinta, tot un calcul arithmetic prezentat de guvernatorul BNR arata ca tinand cont de aceste 2 grupe, care au impreuna cam 9% pondere in cosul de consum, majorarea inflatiei ar fi, cu transmitere integrala, de 3,9 procente.

"Acestea sunt calculele aritmetice, economia este insa ceva mai complicata. Observam simplu ca aceasta transmitere integrala nu s-a aplicat. Explicatia este legata de existenta unui substantial deficit de cerere si, in aceste conditii, chiar din reactiile publice ale unor producatori si lanturi de magazine am vazut ca o parte a agentilor economici, in special cei a caror cerere este mai sensibila la modificarea preturilor, nu au recurs la majorarea preturilor", a mai declarat guvernatorul bancii centrale din Romania.

Tot astazi si Cristian Popa, viceguvernatorul BNR, a spus ca Inflatia se va majora in prima faza cu 3-4 puncte procentuale ca urmare a cresterii cotei TVA cu 5 puncte procentuale, la 24%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Isarescu: Este o exagerare sa zici ca ''leul e in fundul prapastiei"