Despre un nou acord cu FMI. Seful statului spune ca este de acord ca Romania sa imprumute bani de la FMI si in 2011, daca sumele vor fi directionate strict catre dezvoltare, iar societatea isi limiteaza cheltuielile la cat produce.

"Este al doilea an cand suntem sub acord cu FMI si UE, o sa mai avem bani sa dam pensiile, atat cat sunt, si salariile reduse cu 25%, dar in 2011 care este recomandarea? Sa mai imprumutam odata, ca sa continuam solutia distrugerii viitorului Romaniei. Asta e solutia, daca mai luam odata bani. Eu sunt de acord sa mai luam bani in 2011, daca ii ducem numai in dezvoltare. Propunerea mea publica este sa traim din ce producem, vedem ce producem transparent, iar ce imprumutam sa utilizam numai pentru dezvoltare, sa facem diguri, autostrazi", a declarat presedintele Traian Basescu, la radioul public, citat de NewsIn.

Despre cresterea TVA. "O spun acum public prima data dupa ce a luat Guvernul decizia, nu sunt un sustinator al cresterii TVA. In opinia mea a fost o greseala pentru ca nu a operat exact acolo unde este cancerul in buget. Avem doua zone cancerigene: procentul extrem de ridicat cu salariile din bugetul de stat si procentul extrem de ridicat din veniturile bugetului de stat pe care le utilizam in zona sociala".

Despre Legislativ. "Parlamentul, daca era corect acum, ar fi avut o alta atitudine legata de cresterea TVA. Au preferat sa ramana in demagogie. Puteau foarte bine, cand s-a dus Guvernul in Parlament cu reducerea cheltuielilor sociale, in speta reducerea temporara a pensiilor, sa nu conteste la CCR, sa lase legea sa se aplice. Au marit TVA-ul si pensionarii vor avea venituri mai mici in mod real".

Despre impozitarea pensiilor.
"Mi-am asumat tot oprobiul anuntului cu reducerea pensiilor. Exista si o alta varianta: impozitarea pensiilor, cota unica introdusa la pensii", a subliniat seful statului miercuri, in cadrul unui interviu acordat postului public de radio, referindu-se la o masura alternativa solutiei adoptate de Guvern pentru mentinerea deficitului, si anume cresterea TVA cu 5%.