Scaderea productiei industriale, in serie bruta, fata de luna anterioara a fost determinata reducerea din industria prelucratoare cu 3,5%.

Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au crescut cu 10,7%, respectiv cu 3%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de capital (-7,5%), industria bunurilor de folosinta indelungata (-3,5%) si industria bunurilor de uz curent (-3,4%). Cresteri s-au inregistrat in industria energetica (+3,8%) si in industria bunurilor intermediare (+1,1%).

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, reducerea productiei industriale a fost cauzata de scaderea industriei prelucratoare (-1,1%) si a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-1%). Industria extractiva a crescut cu 0,5%.

Pe marile grupe industriale, ca serie ajustata, s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de capital (-0,9%) si in industria bunurilor de uz curent (-0,2%). Cresteri au fost inregistrate in industria bunurilor de folosinta indelungata (+4,9%), industria bunurilor intermediare (+0,6%) si in industria energetica (+0,1%).

Citeste si:

Raportata la aceeasi luna din 2009, in iulie anul acesta productia industriala a urcat cu 3,4% ca serie bruta si cu 2,3% ca serie ajustata.

Evolutia pozitiva s-a datorat cresterii celor trei sectoare industriale, respectiv industria prelucratoare (3,5% ca serie bruta, 3,3% ca serie ajustata), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (3,5% si, respectiv, 4,1%) si industria extractiva (1,3% si 0,4%).

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor intermediare (11,1% ca serie bruta, 12% ca serie ajustata), industria energetica (1,5% si 2,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (1,1%, respectiv 1,2%) si industria bunurilor de capital (0,9% si 3,3%). Industria bunurilor de uz curent a scazut cu 2,3% ca serie bruta si cu 1,9% ca serie ajustata.

In primele sapte luni, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, productia industriala s-a majorat cu 5,3% ca serie bruta si cu 4% ca serie ajustata, ca urmare a cresterilor inregistrate de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si de industria prelucratoare. Industria extractiva a scazut.