"Va stabili Guvernul asta (momentul demararii unor negocieri pentru un nou acord cu FMI - n.r.). Guvernul si guvernatorul BNR, pentru ca FMI are doi parteneri in Romania: Ministerul de Finante, deci Guvernul, si Banca Nationala", a declarat Traian Basescu.

El a subliniat faptul ca FMI, ca regula generala, nu finanteaza deficite ale bugetelor, ci finanteaza, de regula, consolidarea rezervei valutate a Bancii Nationale.

"Doar in acest acord au fost exceptii in care vreun miliard jumatate s-au dus in bugetul de stat pentru ca era situatia extrem de dificila, dar in niciun caz FMI nu va mai accepta sa finanteze deficitul bugetului de stat al Romaniei", a precizat Basescu.

"Daca discutam de problema deficitului bugetului de stat, este clar ca Romania nu va trebui sa ia bani de la FMI. Daca discutam de partea de credibilitate, Romania trebuie sa fie intr-un acord cu FMI", a adaugat seful statului.

El a mai spus ca tipul de acord care va fi incheiat cu FMI ramane sa se decida "catre sfarsitul anului".

Citeste si:

"Va fi problema Guvernului, a BNR. In mod cert, un acord cu FMI va exista. Poate fi un acord in care sa fie vorba de finantare, ceea ce este putin probabil, sau cel mai probabil va fi un asa numit acord de precautie, in care, in situatii exceptionale, sa putem apela la Fond", a explicat Basescu.

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, in Parlament, ca, in 2011, Romania va semna un nou acord cu FMI, precizand ca, desi statul roman vrea, nimeni nu il imprumuta acum pe termen lung, din cauza deficitelor structurale.

"Nimeni in momentul de fata nu imprumuta Romania pe termen lung, din cauza deficitelor structurale", a afirmat seful statului.
El a precizat ca Romania are "probleme uriase sa contracteze imprumuturi cu scadenta la trei ani".

"Romania ar vrea, dar, datorita dezechilibrelor macroeconomice, nimeni nu o imprumuta pe termen lung", a subliniat presedintele Basescu.