Inlocuirea Bulgariei cu Romania ca principal stat de tranzit in regiunea Balcanilor pentru gazoductul South Stream este practic imposibila, considera ministrul bulgar al Economiei, Traicho Traikov, citat de Novinite.


Temerile partii bulgare privind un astfel de scenariu au fost amplificate de un memorandum semnat miercuri, la Bucuresti, de Gazprom si Transgaz, pentru un studiu de fezabilitate care sa analizeze trecerea South Stream prin Romania, scrie Mediafax.

Analistii si mass-media din Bulgaria au considerat ca scopul discutiilor cu Romania a fost de a presa Bulgaria sa-si indeplineasca promisiunile in proiectul South Stream.

Rezultatul ar putea fi cel dorit de Rusia, intrucat, vineri, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, si guvernul bulgar au convenit sa infiinteze o compania mixta, pentru constructia sectiunii din Bulgaria a South Stream.

"Romania ar putea, de asemenea, sa beneficieze de pe urma South Stream. Cat despre temerile ca Romania va inlocui Bulgaria in proiect, cred ca sansele sa se intample asa ceva sunt insignifiante", a afirmat Traikov, intr-un interviu, pentru cotidianul 24 Daily, imediat dupa intalnirea cu Miller.

Discutiile dintre Romania si Rusia, incepute in iunie, impreuna cu negoicerile pentru includerea Macedoniei in proiect au amplificat temerile ca gazoductul South Stream ar putea ocoli Bulgaria, ca urmare a blocarii altor doua proiecte comune de catre guvernul bulgar, respectiv constructia centralei nucleare de la Belene si a oleoductului Burgas-Alexandroupolis.

In timp ce la nivel oficial Rusia a afirmat ca Romania va fi doar aprovizionata cu gaze naturale prin intermediul South Stream si nu va fi, probabil, o tara de tranzit, mai multe publicatii rusesti au interpretat o declaratie a premierului italian Silvio Berlusconi in sensul ca Bulgaria cauzeaza probleme in implementarea proiectului.

O delegatie rusa condusa de Miller s-a intalnit, miercuri, la Bucuresti, cu premierul Emil Boc si membri ai guvernului. Discutiile au vizat cooperarea romano-rusa in sectorul energetic, potrivit Gazprom.

In timpul unei intrevederi cu ministrul Economiei, Ion Ariton, Miller si directorul general al Transgaz, Florin Cosma, au semnat un memorandum de intentie pentru pregatirea unui studiu de fezabilitate privind trecerea South Stream prin Romania.

Gazprom a anuntat miercuri ca Romania ar putea semna in primul trimestru al anului urmator un acord interguvernamental cu Rusia privind cooperarea in proiectul South Stream, daca rezultatele studiului de fezabilitate vor fi pozitive.

South Stream, dezvoltat de Gazprom si grupul italian Eni, vizeaza transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagra si prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmeaza sa fie finalizat in 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Gazoductul rusesc concureaza proiectul european Nabucco, investitie evaluata la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pietele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consortiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (Romania).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri