Topul celor mai vulnerabile tari continua cu Polonia, Vietnam si Ucraina, potrivit unui indice al vulnerabilitatii calculat de analistii CA-CIB pentru 28 de tari din Europa de Est, Asia, Africa si America Latina, informeaza Mediafax.

Turcia este ceva mai bine plasata decat Romania si celelalte tari din regiune, ocupand pozitia a opta.

Intre Ucraina si Turcia se intercaleaza in mod surprinzator Africa de Sud.

Dintre marile economii emergente, India este pe 9, Brazilia pe 11 si Rusia pe 14, iar China se afla pe penultimul loc, fiind una dintre cele mai putin vulnerabile economii, in pofida dependentei de exporturi si a cererii interne considerata redusa relativ la populatie.

Citeste si:

Kazahstan, un partener comercial tot mai important al Romaniei in ultimii ani, este pe pozitia a 12-a in topul vulnerabilitatii, iar clasamentul este inchis de Arabia Saudita.

Principalele criterii luate in calcul la construirea indicelui sunt fragilitatea financiara, fragilitatea suverana (situatia financiara a statului) si expunerea la economia europeana, ultimul factor avand cea mai mare pondere.

Astfel, statele asiatice, africane si sud-americane au avantajul de a nu fi vulnerabile direct la "furtunile" economice din Europa. Totodata, statele unde cererea interna reprezinta principalul determinant al situatiei economice sunt implicit mai putin vulnerabile.