Din cele 27 de state membre UE, 12 au inregistrat o scadere a PIB pe cap de locuitor, in timp ce in noua tari acesta a crescut si a stagnat in sase, potrivit datelor publicate de Eurostat, biroul de statistica al UE.

Puterea de cumparare standard (Purchasing Power Standard-PPS) este o unitate monetara artificiala care elimina diferentele de pret dintre tari. Astfel, cu un PPS se pot cumpara aceleasi bunuri si servicii in oricare din cele 27 de state membre ale UE.

Cea mai mare scadere, de noua puncte procentuale, a avut loc in Luxemburg, care ramane, insa, statul cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din spatiul comunitar, respectiv 271% fata de media UE.

Citeste si:

In Europa Centrala si de Est, Bulgaria s-a mentinut anul trecut la 44% din media UE, in timp ce Ungaria, Cehia, Slovacia si Polonia au avut o evolutie pozitiva.

Dintre statele care au aderat la spatiul comunitar incepand din 2004, Slovenia s-a apropiat cel mai mult de media UE a PIB pe cap de locuitor, respectiv 88%, urmata de Cehia (82%), Slovacia (73%), Ungaria (65%), Estonia (64%), Polonia (61%), Lituania (55%), Letonia (52%), Romania (46%) si Bulgaria (44%).

La nivelul zonei euro, PIB pe cap de locuitor a stagnat anul trecut, la 109% din media UE.