Romania se afla pe ultimul loc intr-un clasament european in ceea ce priveste ponderea contractelor cu durata determinata in totalul contractelor de munca incheiate si ocupa pozitia 114 din 139 tari din perspectiva usurintei in gasirea unui loc de munca, a afirmat, luni seara, premierul Emil Boc.
El a justificat astfel, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern, necesitatea modificarilor Codului Muncii aprobate de Executiv.
Premierul a sustinut, prin datele prezentate comparativ cu situatia altor tari, ca Romania ocupa ultimele pozitii in ceea ce priveste usurinta gasirii unui loc de munca si ponderea contractelor cu durata determinata in totalul contractelor de munca.

Proiectul de modificare a Codului Muncii este in opinia reprezentantilor oamenilor de afaceri un prim pas spre flexibilizarea pietei muncii si favorizarea conditiilor pentru crearea de noi locuri de munca, care ar trebui insa urmat de reducerea fiscalitatii pe forta de munca.

"Nu este cea mai fericita forma pentru ca din pacate nu a fost luata in calcul si securizarea locurilor de munca, care trebuie sa fie in oglinda cu flexibilizarea pietei muncii. Este nevoie de sustinerea de catre stat a angajatilor intre doua locuri de munca, pe o perioada de 2-3-4 luni, nu pe unul sau doi ani", a declarat, potrivit Mediafax, Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Inchisoare 1-2 ani si sistarea fondurilor UE pentru munca la negru

Guvernul a decis ca angajatorii care folosesc mai mult de 5 persoane fara contract de munca sa fie pedepsiti cu 1-2 ani inchisoare sau amenda penala, sistarea ajutoarelor si fondurilor UE si interzicerea participarii la achizitii publice, dar a redus cuantumul amenzii prevazute in proiectul initial.

Prevederile au fost introduse in proiectul de modificare a Codului Muncii aprobat, luni, de Guvern in vederea angajarii raspunderii.

Prin acest document, Guvernul a stabilit ca angajatorii care primesc la munca pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca sa fie amendati cu 10.000 - 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata. Sanctiunea este mai mica decat cea prevazuta in forma initiala a proiectului, transmisa sindicatelor la sfarsitul saptamanii trecute, in care amenda era de 30.000 - 40.000 de lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 de lei pentru angajatorii care primeau la munca fara contract pana la trei persoane (fata de pana la cinci persoane in forma adoptata de Guvern).

Angajatii sanctionati disciplinar vor fi reabilitati in 12 luni

Guvernul a decis, prin modificarea Codului Muncii, ca angajatii sanctionati disciplinar sa poata fi reabilitati de drept intr-un termen de 12 luni, dublu comparativ cu cel anuntat de premierul Emil Boc si inclus in proiectul transmis sindicatelor la sfarsitul saptamanii trecute.

Codul Muncii aprobat de Executiv in vederea angajarii raspunderii stabileste ca sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizia angajatorului emisa in forma scrisa.

Prevederea privind concediul fara plata pentru angajati, la reducerea activitatii, eliminata

Guvernul a eliminat din proiectul Codului Muncii prevederea conform careia angajatorii obligati sa reduca sau sa intrerupa temporar activitatea pot acorda salariatilor concediu fara plata, dupa consultarea prealabila a sindicatului.

Astfel, in documentul initial era prevazut ca, in cazul in care, din motive economice, este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile lucratoare consecutive pe an, angajatorul poate acorda in aceasta perioada concediu fara plata, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor.

Se interzice incheierea de contracte colective de munca pentru 2012

Guvernul si-a mentinut decizia de a interzice incheierea contractelor colective de munca si a actelor aditionale cu termene care sa depaseasca data de 31 decembrie 2011, hotarand totodata ca actualele contracte isi produc efectele doar pana la expirarea termenului pentru care au fost incheiate.

"De la data intrarii in vigoare a prezentei legi pot fi negociate, la orice nivel, contracte colective de munca si actele aditionale pentru termene ce nu depasesc data de 31 decembrie 2011. Contractele colective de munca in vigoare la data intrarii in vigoare a prezentei legi isi produc efectele pana la data expirarii termenului pentru care au fost incheiate", este stabilit in document.

Motiune de cenzura

Opozitia si-a anunta intentia de a depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului, dupa angajarea raspunderii.

Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata.

Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

In cazul in care presedintele Romaniei cere reexaminarea legii astfel adoptate, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri