Cum se identifica un trend
Trendul indica in ce directie se indreapta pretul unei anumite actiuni sau al unui indice. Evident, aproape orice investitie de succes este bazata pe estimarea corecta a unei astfel de tendinte.
Adesea adus in discutie, sentimentul investitorilor este cel care misca preturile intr-o anumita directie. Identificarea unei oportunitati sau a unui pericol de catre cativa investitori va face ca un numar tot mai mare de jucatori sa ii urmeze, in piata fiind astfel generat un trend ce va impinge cotatiile in acea directie. Pe o piata spot, tranzactionarea “impotriva” trendului se dovedeste a fi de cele mai multe ori o pozitie perdanta. Nu toti investitorii merg insa in aceeasi directie, din acest motiv si existand atat fluctuatii negative cat si pozitive in cadrul unui singur trend.

O serie de maxime din ce in ce mai mari si de minime de asemenea din ce in ce mai mari este clasificata ca reprezentand un trend pozitiv. De cealalta parte o serie de maxime din ce in ce mai mici si de minime de asemenea in scadere constanta este clasificata ca fiind un trend negativ. Identificarea acestor varfuri permite investitorilor sa isi dea seama ce directie urmeaza pretul.
Media mobila este cea mai simpla metoda folosita pentru identificarea unui trend. Aceasta este de fapt o medie aritmetica a preturilor dintr-un anumit interval de timp, de exemplu 60 de zile. Este numita „mobila” deoarece pretul din ultima sedinta inlocuieste permanent pretul din cea mai veche sedinta. Cand cotatiile din prezent sunt mai mari decat valoarea mediei mobile, atunci se considera ca tendinta este una pozitiva. In caz contrar, tendinta este una negativa.

Cine foloseste analiza tehnica
Specialistii spun ca analiza tehnica este utilizata mai ales pentru a se identifica oportunitati pe termen scurt, in vreme ce pe un orizont de timp indelungat, analiza fundamentala a companiilor ramane factorul determinant.
„Din ce am observat, analiza tehnica este folosita cu precadere pentru operatiunile pe termen scurt, graficele si analizele intra-day fiind cele mai cautate. In ultima perioada s-a si observat ca analizele tehnice devin mai precise, pe masura ce un numar ridicat de investitori tranzactioneaza in functie de acestea”, a declarat Adrian Danciu, seful departamentului de analiza al firmei de intermediere Broker Cluj.
In aceste conditii, investitorii pe termen scurt, care urmaresc specularea unor fluctuatii de pret, sunt cei mai interesati de analiza tehnica.
„Traderii si speculatorii sunt principalii beneficiari deoarece ei folosesc datele zilnice pentru a decide ce tranzactii sa faca de la o zi la alta. Practic avem de a face cu persoane care fac operatiuni pur speculative folosind analiza tehnica, si persoane care investesc pe termen lung si pun un accent mult mai mare pe analiza fundamentala”, a continuat Danciu.
Analistul de la Broker Cluj remarca si existenta unui al treilea tip de investitori care pornesc de la tranzactii pe termen scurt, dar care ajung la detineri pe termen lung in situatia in care respectivele pozitii inregistreaza scaderi intr-o perioada mica de timp.
„Adesea se incearca operatiuni speculative pe titluri lichide dar din punct de vedere fundamental subevaluate. De exemplu un investitor cumpara SIF-uri iar daca pretul scade refuza sa vanda in pierdere chiar daca pozitia era initial gandita ca una speculativa. In acest fel, respectiva investitie se transforma intr-una pe termen lung”, explica Danciu.
Sursa grafice: KTD Invest, Romcapital
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: