„Sunt milioane de persoane la Pilonul 0 de asistenta sociala care beneficiaza de indemnizatii, iar Pilonul I in ultimii zeci de ani a inregistrat o inversare a piramidei varstelor. In aceste conditii, sistemul de pensii este precum o schema Ponzi, de tip piramidal, in care tot mai putini contribuie, iar numarul celor care beneficiaza de indemnizatii creste constant", a spus Ioan Botis (foto), la o conferinta Mediafax.

El a adaugat ca speranta Guvernului, in contextul majorarii sperantei de viata in Romania, o reprezinta cresterea numarului locurilor de munca disponibile si a numarului de contributori la bugetul de asigurari sociale.

Deficitul bugetului de pensii a ajuns anul trecut la un nivel de 10,7 miliarde de lei, cu 46% mai mare decat cel inregistrat in anul precedent.

Acesta a mai sustinut ca nivelul contributiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) se va mentine la 3% in acest an. Potrivit legislatiei nivelul contribuiilor la sistemul de pensii private obligatorii va creste cu 0,5 puncte procentuale pe an pana la 6% in anul 2016.

Citeste si:

Valoarea activelor totale administrate in sistemul pensiilor private a depasit estimarile initiale, ajungand la un nivel de 4,66 miliarde lei la finele anului 2010, putin peste nivelul estimat in iulie 2010 de 4,6 miliarde lei. Astfel, activele din sistemul de pensii private au ajuns sa reprezinte o cota de 0,91% din PIB.

Valoarea activelor nete aferente celor 9 fonduri de pensii administrate privat obligatorii a fost de 4,33 mil. lei (peste 1 mld. Euro). Activele nete ale fondurilor din Pilonul II, au crescut in cursul anului 2010 cu 1,95 mld. lei, respectiv cu 81,7 %, dintre care 1,52 mld. lei au reprezentat contributiile nete intrate in fonduri.

Cum comentati declaratiile ministrului Ioan Botis?