Mai multi senatori PDL propun ca institutiile financiare si institutiile de credit sa achite o taxa de solidaritate anuala de 2,5% din valoarea profitului pe anul precedent, care se va face venit la bugetul asigurarilor sociale, masura urmand sa fie aplicata pe o perioada de trei ani.

Argumentele senatorilor democrat-liberali se refera la faptul ca, ani de zile, profitul realizat de banci a fost constituit din "comisoane si taxe abuzive pretinse clientilor, la niveluri nepermis de mari in tara lor de origine", precum si ca taxa de solidaritate reprezinta o necesitate pentru statul roman.

Subiectul a fost discutat la nivelul Guvernului, care a decis insa, dupa o analiza de aproximativ o luna, sa nu sustina introducerea unei astfel de taxe in lipsa acordului UE, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

"S-a considerat ca impunerea unei astfel de taxe va avea efecte asupra pietei, principalul risc fiind repatrierea/relocarea veniturilor sau a profiturilor, mai ales daca nu exista acordul UE pentru ca taxa sa fie aplicata in toate statele membre", au aratat sursele.

Guvernul a apreciat totodata ca argumentul parlamentarilor, si anume profitul realizat de banci din "comisoane si taxe abuzive", nu trebuie sa conduca la taxarea profitului realizat ilicit, ci impune masuri de eliminare a acestor comisioane.

"Concluzia Guvernului a fost ca introducerea unei astfel de taxe nu este oportuna la acest moment, pana cand nu exista o decizie la nivel european", au aratat sursele.

Citeste si:

In luna februarie, Ministerul Finantelor atentiona intr-un document oficial ca introducerea unei astfel de taxe de solidaritate va avea un impact negativ asupra mediului de afaceri, care poate fi multiplicat de un comportament restrictiv al sectorului bancar prin cresterea costurilor de tranzactionare, a primelor de risc si de lichiditate, de natura sa conduca la amplificarea costurilor de finantare a investitiilor si, in consecinta, la reducerea profitabilitatii celorlalte societati comerciale.

Ministerul mai avertiza ca masura poate afecta proiectele investitorilor straini, actionari in sistemul bancar, in conditiile in care investitiile straine in sectorul bancar au reprezentat anul trecut 23% din totalul investitiilor straine, iar o majorare a fiscalitatii poate diminua aceste fluxuri de capital.

La randul sau, presedintele executiv al Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, a declarat atunci ca o taxa pe profiturile bancilor este contraproductiva si va fi doar incasata de institutiile de credit, dar platita tot de clienti.

El a aratat ca nu au existat discutii cu Guvernul despre suprataxarea bancilor, desi ar trebui sa existe un proces normal de consultare in orice propunere legislativa.

Si presedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels, a apreciat ca taxarea profiturilor bancilor este o "idee foarte proasta", deoarece ar reduce posibilitatea bancilor de a-si majora capitalul, respectiv de a-si imbunatați capacitatea de a credita.