Bancile comerciale isi pot expima optiunea de a participa la noua varianta a programului Prima Casa, in care riscul este impartit in proportie de 50%-50% cu statul roman, pana la data de 3 iulie 2011. Insa, autoritatile inca lucreaza la protocolul de colaborare pentru noua etapa a programului.

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice, ai Bancii Nationale a Romaniei, ai Asociatiei Romane a Bancilor si ai Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri s-au intalnit saptamana trecuta pentru a discuta despre cadrul legal al programului Prima Casa.

"Scopul acestei intalniri a fost de a clarifica pasii si solutiile care vor conduce la optimizarea relansarii programului Prima Casa in cel mai scurt timp", explica oficialii Ministerului Finantelor Publice (MFP).

Guvernul a decis ca garantia statului la creditele contractate prin programul "Prima Casa" sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 mp, bancile avand la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

Finantele precizeaza ca bancile isi pot exprima optiunea de a participa la noua varianta a programului Prima Casa 4 pana la data de 3 iulie 2011.

Programul Prima Casa a demarat in iulie 2009 si a reprezentat, in opinia specialistilor, o posibilitate de resuscitare a activitatii de creditare si de relansare a economiei. Prima Casa a continuat in 2010, iar plafonul de garantii de la stat ramas neutilizat anul trecut a fost repartizat pentru 2011.

Premierul Emil Boc a spus la inceputul lunii aprilie ca a patra etapa a Prima Casa va incepe dupa Sarbatorile de Paste, dar protocolul de colaborare dintre institutiile implicate in program nu este finalizat.

"Protocolul de colaborare, in baza caruia va demara noua etapa a programului, se afla in ultima faza de lucru, dedicata definitivarii, fiecare autoritate implicata lucrand intens pe domeniul sau de competenta, in vederea armonizarii tuturor aspectelor tehnice, economice, informatice si juridice", se precizeaza intr-un comunicat al MFP.

Creditele ce vor fi acordate prin noua varianta a programului Prima Casa vor avea tot o rata a dobanzii egala cu EURIBOR la trei luni plus o marja fixa de maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ludovic Orban a concediat 40 de secretari de stat PSD