Cotatiile monedei nationale oscilau usor sub 4,26 lei/euro spre finalul sesiunii interbancare, dupa ce in timpul zilei au atins un maxim de pana la 4,2770 lei/euro, increderea investitorilor in euro si valutele din regiune fiind afectata de amanarea transei catre Grecia.
In jurul orei 16:30, bancile cotau euro la 4,2550 - 4,2570 lei, cu aproape trei bani mai sus fata de nivelul de la finalul sedintei de vineri, cand schimburile se perfectau la 4,2265 - 4,2280 lei/euro, scrie Mediafax.

In debut, schimburile se perfectau la 4,2350 - 4,2400 lei/euro, iar paritatea a continuat sa urce, maximul zilei fiind de 4,2770 lei/euro.

Potrivit dealerilor, corectia s-a temperat, pe fondul unor vanzari de valuta ale jucatorilor straini, care sunt increzatori ca statul elen va impune masurile de austeritate si privatizarile impuse de institutiile financiare internationale.

O sursa din Ministerul de Finante de la Atena a declarat luni ca Guvernul elen "nu se asteapta la probleme" in privinta primirii urmatoarei transe din ajutorul financiar de la UE si FMI, de 12 miliarde de euro, conditionata de adoptarea unui plan de austeritate in parlament, votul de incredere fiind programat pentru marti.

Dealerii spun ca leul a fost cel mai afectat din regiune de situatia din Grecia, intrucat 17% din sistemul bancar romanesc este controlat de banci cu actionari greci.

Valutele din regiune afisau de asemenea corectii de pana la 0,1%, dupa ce la inceputul sedintei pierdeau pana la 0,4%, ca urmare a deprecierii puternice a euro fata de dolar si fata de francul elvetian, increderea investitorilor in moneda unica fiind afectata de amanarea urmatoarei transe din finantarea externa acordata anul trecut Greciei de UE.

BNR a anuntat luni pentru francul elvetian un nou record istoric, de 3,5396 lei/franc, iar pentru euro referinta a urcat la maximul din ultimele patru luni si jumatate, la 4,2635 lei/euro.

Paritatea de referinta afisata pentru francul elvetian a crescut cu 2,97 bani, de la 3,5099 lei/franc vineri, cand atinsese de asemenea un nivel record.

In raport cu euro, cursul se situeaza la cel mai inalt nivel din 11 februarie, cand banca centrala a anuntat o referinta de 4,2649 lei/euro. Comparativ cu nivelul de vineri, de 4,2291 lei/euro, cursul de luni este cu 3,44 bani mai mare.

Leul s-a depreciat si in raport cu moneda americana, iar referinta a urcat cu 2,44 bani, de la 2,9734 lei/dolar la 2,9978 lei/dolar. Dolarul nu a mai fost cotat atat de sus din 16 martie, cand BNR a anuntat un curs de 3,0019 lei/dolar.

Dobanzile practicate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au coborat de la 2,74 - 3,24% la 2,68 - 3,18%, iar randamentele pentru sumele plasate la o saptamana au urcat usor, de la 3,16 - 3,66% la 3,41 - 3,91%.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri