Moneda nationala s-a apreciat spre finalul sesiunii interbancare de miercuri, cursul osciland sub 4,23 lei/euro, in contrast cu evolutia valutelor din regiune, iar dealerii nu exclud interventia bancii centrale in favoarea leului.
In jurul orei 16:30, schimburile se perfectau la 4,2265 - 4,2285 lei/euro, cel mai redus nivel al zilei si cu circa 1,3 bani mai jos fata de acelasi moment al sesiunii de marti, cand euro era schimbat pentru 4,2395 - 4,2420 lei, scrie Mediafax.

Bancile cotau euro la 4,2280 - 4,2300 lei la deschidere, insa cotatiile au revenit aproape de 4,24 lei/euro dupa primele transferuri. Jucatorii au anticipat inca de marti ca guvernul grec va obtine votul de incredere al Parlamentului, iar optimismul a fost incorporata in evolutia leului in sedinta precedenta.

"Pietele vor continua sa urmareasca situatia din Grecia, iar cel mai mare pericol este ca masurile de austeritate sa nu poata fi impuse. Grecii nu au incredere in clasa politica, iar tensiunile de pe strazile Atenei ar putea crea un blocaj in implementarea unui plan de austeritate si de privatizari", a declarat dealerul unei banci.

La jumatatea zilei paritatea oscila in intervalul 4,2535 - 4,2560 lei/euro, cel mai inalt nivel de miercuri, iar spre finalul zilei cotatiile au inceput sa scada si au ajuns usor sub 4,23 lei/euro.

Unii dealeri nu exclud interventia indirecta a bancii centrale, in conditiile in care valutele din regiune afisau corectii usoare.

Premierul elen George Papandreou a castigat marti votul de incredere al parlamentului de la Atena pentru noul guvern desemnat in urma remanierii de saptamana trecuta. Investirea noului guvern la Atena va pregati terenul pentru noi imprumuturi de urgenta din partea institutiilor financiare internationale, iar rezolvarea situatiei ar elimina o sursa constanta de ingrijorare de pe pietele financiare cu privire la expunerea bancilor pe datoriile de stat din zona euro.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat miercuri un curs de referinta cu 1,07 bani mai mare, de la 4,2410 lei/euro la 4,2517 lei/euro. Banca centrala a afisat si pentru francul elvetian un curs in crestere, cu 0,68 bani, de la 3,5066 lei/franc la 3,5134 lei/franc.

In schimb, leul a fost stabil in raport cu moneda americana, iar paritatea oficiala se plaseaza la 2,9596 lei/dolar, in scadere nesemnificativa de la 2,9601 lei/dolar marti.

Randamentele afisate de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au mai scazut usor, de la 2,67 - 3,17% la 2,6 - 3,1%, iar dobanzile pentru sumele plasate la o saptamana au urcat usor, de la 3,69 - 4,19% la 4,08 - 4,58%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri