"Admite actiunea. Anuleaza Decizia 39/07.09.2010 a Consiliului Concurentei, exonerand reclamanta de plata amenzii aplicate, in cuantum de 150.301 de lei. Definitiva. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica din data de 21 septembrie 2011", se precizeaza pe site-ul instantei.

Presedintele Consiliului Concurentei (CC), Bogdan Chiritoiu, a declarat ca, dupa primirea motivatiei instantei, institutia va inainta recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

In august 2010, Chiritoiu a anuntat ca institutia a amendat cu 5,2 milioane de lei un numar de 14 administratori de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) pentru ca "s-au inteles" sa incalce legislatia cu privire la repartizarea persoanelor care s-au inscris la doua sau mai multe fonduri.

"Potrivit legii, cei cu mai mult de doua semnaturi trebuiau sa intre intru-un proces de repartizare aleatorie, asa numita loterie. Practic, administratorii s-au inteles si si-au impartit in mod egal persoanele cu dubla semnatura", declara Chiritoiu intr-o conferinta din 17 august 2010.

Citeste si:

Potrivit datelor Consiliului Concurentei, aproape 80.000 de persoane au aderat la mai multe fonduri.

Amenda a reprezentat 10% din valoarea activelor fondurilor administrate de fiecare societate la finele anului 2009, care se ridica la 2,38 miliarde de lei. La finele lunii august 2011, activele nete ale celor noua fonduri au ajuns la 5,67 miliarde de lei. In prezent, la fondurile private de pensii sunt inscrise aproximativ 5,4 milioane de persoane.

Investigatia Consilului Concurentei a inceput in decembrie 2007 si a vizat modul de repartizare a persoanelor care au aderat la mai multe fonduri de pensii private si posibila intelegere intre administratori cu privire la nivelul maxim al comisionului de administrare pe care urmau sa il practice pe Pilonul II.