Actiunile companiei Mecanica Ceahlau Piatra Neamt, producator de masini si utilaje agricole si pentru exploatarile forestiere, sunt incepand de ieri tranzactionate la Categoria a II-a a Cotei Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Mecanica Ceahlau a fost in ultima perioada una dintre cele mai tranzactionate societati pe piata Rasdaq si are un capital social de 8,88 milioane lei noi (RON), divizat in 3,55 milioane actiuni cu valoarea nominala de 2,5 RON.

Potrivit BVB, la sfarsitul anului trecut SIF Moldova detinea 55,18 la suta din actiuni, societatea de Servicii de Investitii Financiare Broker SA - 15,81 la suta, restul de 29 la suta din actiuni fiind in posesia altor actionari.

Pe Rasdaq au fost inregistrate in total 1.531 tranzactii cu 1,25 milioane actiuni Mecanica Ceahlau, valoarea totala cifrandu-se la 10,211 milioane RON. In ultimele 12 luni, actiunile Mecanica Ceahlau au atins un maxim de 13 RON si respectiv un minim de 4,22 RON. Ultima tranzactie, cu 200 de actiuni, a avut loc pe 3 februarie, la un pret de 5,90 RON. In 2004, societatea a obtinut un profit net de 18,3 miliarde ROL si o cifra de afaceri neta de 403,55 miliarde ROL, pe fondul unor venituri totale de 456,48 miliarde ROL si unor cheltuieli totale de 425,36 miliarde ROL. In 2003, compania a platit dividende de 1.441 ROL/actiune pentru persoane fizice si 1.365 ROL/actiune pentru persoane juridice, in conditiile unui profit net de 22,2 miliarde ROL.

Volumul afacerilor Mecanica Ceahlau in 2005 a consemnat un regres de circa 30%, pana la 28,8 milioane de lei, pe fondul unei "incoerente in agricultura" si problemelor inregistrate de acest domeniu, a declarat presedintele companiei, Marius Tudor Munteanu.

In schimb, profitul net (exclusiv provizioanele) a atins 2,4 milioane de lei, fata de 1,8 milioane de lei in 2004. "Comparativ cu anii precedenti, cand vanzarile si livrarile la export au crescut in mod constant, in 2005 societatea a consemnat un regres. Pentru noi, anul precedent a fost unul atipic. Totusi, credem ca societatea are potential de crestere in urmatorii 4-6 ani, daca tinem cont de gradul de mecanizare a agriculturii si de faptul ca Romania va adera la Uniunea Europeana in 2007", a adaugat Munteanu, prezent la relistarea titlurilor Mecanica Ceahlau la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

"Unul dintre scopurile revenirii titlurilor Mecanica Ceahlau la cota Bursei este atragerea de fonduri pentru programele investitionale in perioada 2007-2009", a spus reprezentantul companiei.

Infiintata in anul 1921, Mecanica Ceahlau este prezenta pe piata productiei de utilaje agricole. Compania livreaza semanatori (circa 60% din structura productiei), grape, pluguri, cultivatoare, dar si utilaje atasate tractoarelor de mare putere, o mare parte a productiei fiind destinata pietelor externe.

Dupa finalizarea procesului de privatizare in august 1999, actiunile companiei au fost cotate la BVB, pana in anul 2000, cand au fost retrase de la tranzactionare ca urmare a neindeplinirii cerintelor privind capitalul social.

Din 2000 si pana in prezent, titlurile au fost tranzactionate pe piata Rasdaq.

Potrivit presedintelui societatii, anul preaderarii si anul aderarii sunt cei mai buni ani pentru agricultura unui stat care intra in UE. De asemenea, parcul de tractoare si masini agricole al Romaniei se cifreaza sub 50 la suta din nivelul necesar, potentialul de dezvoltare in urmatorii 4-5 ani fiind extraordinar pentru o companie precum Mecanica Ceahlau, liderul pietei romanesti de masini agricole.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri