Faptul ca Romania si-a platit toata datoria externa in anii `80 a facut ca, dupa caderea comunismului, tara sa nu se dezvolte conform principiilor pietei si s-a ajuns, astfel, la o ruptura de tehnologizare a economiei si la scoaterea ei in afara circuitului mondial, a afirmat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Guvernatorul bancii centrale ii da dreptate economistului Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard, care, intr-un interviu pentru Wall Street Journal, a precizat ca plata datoriilor tarilor din vestul Europei, precum in cazul lui Nicolae Ceausescu in Romania, nu reprezinta o masura sustenabila intr-o democratie.

Am analizat cazul Romaniei, unde Nicolae Ceausescu a devenit obsedat de plata datoriei. Au reusit, dar nimeni nu avea caldura iarna. Oamenii erau nemultumiti. Pur si simplu nu este sustenabil intr-o democratie”, a aratat Rogoff.

Mugur Isarescu a mentionat ca o tara trebuie mai intai sa-si constituie o baza de resurse, dupa care sa-si ramburseze datoria.

Totodata, guvernatorul BNR a declarat ca Romania nu ar trebui sa incheie un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) dupa finalizarea intelegerii actuale, din 2013, intrucat nu ar fi un semnal bun pentru piete.

„Programul cu FMI a fost mai intai de tip stand-by, adica cu utilizare de bani, s-a mutat apoi in ultimul an si jumatate spre un program preventiv in care banii nu sunt trasi. Cel mai bine este sa incheiem acest acord, pentru ca aceasta ar insemna ca lucrurile merg bine, nu mai avem nevoie de un profesor mai mult sau mai putin exigent”, a explicat Isarescu, in cadrul evenimentului „Romania, incotro? Evaluari europene si implicatii asupra Romaniei”.

Guvernatorul bancii centrale a spus ca Romania va fi obligata sa se imprumute de pe pietele financiare in mod constant, altfel, pietele vor percepe costuri tot mai ridicate.

Revenirea Romaniei pe piete nu este o optiune, este un <<must>>. Noi putem sa revenim corect, cu o traiectorie de costuri acceptabile, dar subliniez acest lucru, pentru ca am auzit discutii ca a revenit Romania pe piete. Daca nu o faci in baza unei strategii, ci o faci din joi in Paste, daca nu o faci in maniera credibila si daca o faci cand iti ajunge cutitul la os, pietele sunt sangeroase, au mirosul sangelui si te executa in materie de costuri”, a adaugat Mugur Isarescu.

Romania s-a imprumutat in luna ianuarie cu 1,5 miliarde dolari de pe piata americana, iar autoritatile au anuntat ca mai vor sa emita obligatiuni in Statele Unite ale Americii, intrucat randamentul titlurilor de stat a fost unul de succes.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri