BNR poate interveni pe piata valutara, dar vor fi efecte nedorite!

Dupa ce a afirmat, saptamana trecuta, ca piata valutara nu este pentru plangaciosi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spune ca Banca centrala dispune de resurse pentru a interveni masiv pe piata valutara, daca mediul politic si de afaceri o solicita. Problema este ca o astfel de masura va avea costuri si efecte nedorite, a avertizat Isarescu la Comisia Economica din Senat, la intalnirea cu reprezentantii exportatorilor, fara a preciza care ar fi cheltuielile efective. "In masura in care ne veti solicita sa intervenim masiv, poate o vom face, dar trebuie sa va aratam si costurile. Noi avem rezerve si pentru situatii mult mai dramatice", a precizat guvernatorul BNR.
Guvernatorul a reamintit ca, intr-un viitor apropiat, cursul de schimb se va stabiliza si nu vom mai asista la fluctuatii foarte mari ale leului.

"Nu spun garantat ca nu vor mai fi miscari in piata, pentru ca un leu financiar presupune si anumite variatii", a mai explicat Isarescu. El a mai explicat si faptul ca problema nivelului de curs nu este doar a BNR pentru ca acesta tine de politica fiscala, de nivelul dobanzilor, de gradul de convertibilitate a leului, de politica de tarifare in general la preturile administrative, precum si de investitiile straine. Isarescu a mai aratat ca in adevarata problema "nu este vorba doar de nivelul cursului si al dobanzilor, ci de nivelul la care Romania este competitiva pe plan international".

Comisia Economica din Senat a invitat ieri conducerea BNR si pe reprezentantii exportatorilor pentru a discuta mai vechile probleme referitoare la evolutia cursului de schimb si a efectelor produse de aprecierea leului in ultimele cinci luni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri