Cheltuielile de consum din Uniunea Europeana au scazut in ultimul trimestru de anul trecut cu 0,1%, pentru prima oara in ultimii doi ani, comparativ cu o crestere de 0,4% inregistrata in perioada iulie - septembrie, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum al Visa Europe.
In 13 state din UE cheltuielile au scazut in termeni anuali, in timp ce in alte 14 state au crescut.

Cresterile modeste inregistrate de cateva dintre marile economii europene (Germania - 1,8%, Spania - 1,6%) au fost compensate de scaderi in alte state cu economii importante (Italia - 2,8% si Marea Britanie - 0,4%), in timp ce in Franta cheltuielile de consum in ultimul trimestru din 2011 au variat extrem de putin (-0,1%).

Pe de alta parte, in Grecia, Irlanda si Portugalia s-a inregistrat un declin pronuntat al cheltuielilor de consum in ultimul trimestru din 2011.

O evolutie pozitiva au avut din nou statele din Europa de Est, care si-au mentinut ritmul impresionant de crestere a cheltuielilor de consum: Estonia (9,8%), Lituania (9,7%), Letonia (6,7%) si Slovenia (6,1%) sunt printre statele cu cea mai buna perfomanta in ultimul trimestru din 2011.

“Desi Barometrul indica un declin pentru prima oara in ultimii doi ani, tinand cont de contextul economic, situatia este probabil mai buna decat ne asteptam. Volumul cheltuielilor din T1 2012, impreuna cu impactul continuarii refinantarii statelor din zona euro vor avea un rol determinant in evaluarea gravitatii acestui declin. Totusi, tinand cont de cifrele din T4 2011, avem motive de optimism rezervat, deoarece nu exista inca semnele de declin sever in cheltuielile de consum care au caracterizat recesiunea din 2008-2009”, a declarat Philip Symes, director financiar al Visa Europe.

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe s-a realizat pe baza sumelor cheltuite efectiv, nu pe sentiment sau opinii, aceste date fiind ajustate ulterior cu volumul emiterilor de carduri Visa, preferintele de plata ale consumatorilor si inflatia.

Spre deosebire de alti indicatori sau alte studii care au la baza sentimentul sau opiniile din anumite sectoare, acest Barometru reflecta cu exactitate cheltuielile de consum reale de pe teritoriul UE, luand in considerare tendinta tot mai mare a consumatorilor de a plati cu cardul, dat fiind ca 1 euro din fiecare 7 euro cheltuiti in Europa este platit cu un card Visa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri