Rompetrol Rafinare Constanta are un PER egal cu 7, iar Petrom de 18. Se poate spune ca aceste actiuni sint chiar putin subevaluate de piata.
La Bursa de Valori Bucuresti sint listate doua companii petroliere respectiv Petrom SA (simbol bursier SNP) si Rompetrol Rafinare Constanta (simbol bursier RRC). Ambele au obtinut performante financiare deosebite in 2005, in principal ca urmare a liberalizarii preturilor combustibililor. Acest fapt a condus la o crestere a pretului la pompa, ceea ce bineinteles ca a dus la sporirea profiturilor operatorilor de pe piata.

RRC are probleme de imagine

Rompetrol Rafinare Constanta a raportat pentru anul trecut un profit net preliminat de 269,46 milioane de lei, de 8,61 ori mai mare decit cel realizat la finele anului 2004. Profitul net pe actiune este in aceste conditii de 0,01277 lei. In conditiile unui pret de tranzactionare de 0,0935 lei/actiune, valoarea indicatorului PER este in jur de 7, adica aproape de doua ori si jumatate mai scazuta (deci mai avantajoasa) decit in cazul Petrom. Se pune asadar intrebarea de ce este actiunea RRC asa ieftina (in termeni relativi) in comparatie cu actiunea SNP? Raspunsul la aceasta intrebare comporta doua componente: imaginea negativa generata de anchetele in derulare ale Parchetului in ceea ce priveste privatizarea Petromidia, scandalul petrol contra hrana si acuzatiile de manipulare a pietei bursiere din partea unor inalti oficiali ai companiei pe de o parte si incertitudinea cu privire la ce se va intimpla cu emisiunea de obligatiuni in momentul in care ea va ajunge la scadenta (anul 2010). Actiunea RRC compota un mare risc mai ales ca Dinu Patriciu a anuntat recent ca are de gind sa inchida rafinaria Petromidia.

PER la SNP de 18

Pentru ca Petrom nu a comunicat inca rezultatele financiare preliminare pentru anul 2005, este greu sa facem la momentul actual o comparatie pe criterii de profitabilitate economica intre cele doua companii. Putem totusi sa spunem ca daca extrapolam rezultatele obtinute pe primele trei luni ale anului, atunci raportat la pretul curent de piata actiunile SNP au in prezent un PER de aproximativ 18.

Ce are in plus Petrom

In primul rind, trebuie spus ca Petrom are marele avantaj de a detine cimpuri de exploatare proprii in Romania pentru care pretul platit statului roman este deosebit de avantajos (pentru Petrom desigur, nu pentru stat). Asta inseamna ca la marja obtinuta din rafinare si distributie, Petrom mai cistiga in plus si diferenta dintre costul pe baril obtinut din exploatarile proprii (mai scazut) si pretul barilului de petrol pe pietele internationale. In aceste conditii, putem afirma ca dintre companiile petroliere romanesti, Petrom este cea care se apropie cel mai mult de modelul companiilor internationale complexe, integrate complet pe verticala. O analiza mai ampla pe aceasta tema puteti gasi in numarul doi al revistei I&P.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri