Cum motiveaza debitorul roman neplata creditelor: incapacitatea de plata, pierderea locului de munca, plecarea din tara, supra-indatorare prin contractarea unor credite la mai multe banci, neaaceptarea platii anticipate a debitului integral (in caz de intarziere a mai mult de 3 rate lunare), debitorul nu este beneficiarul creditului, deces.
Cei mai multi dintre restantierii inregistrati de institutiile de credit din Romania, respectiv 88 la suta, au debite cu valoarea sub o mie de euro, potrivit unui studiu cu tema "Portretul robot al debitorului roman", realizat de COFACE.

Datorii mari, de peste 83.000 de euro, sunt inregistrate de numai 1,22 la suta dintre debitori. 94 la suta din creditele restante inregistrate in Romania provin din randul creditelor de retail, respectiv credite de consum si credite de nevoi personale, iar sase la suta din creditele restante sunt reprezentate de credite auto, imobiliare, de tip leasing si credite pe card.
       
Cei mai multi debitori sunt in Bucuresti, respectiv 22 la suta din total, in timp ce, in Hunedoara sunt inregistrati 11 la suta dn debitori, iar noua la suta, in Constanta.
       
Potrivit studiului, cei mai multi dintre datornici sunt persoane sex masculin, intre 30 si 40 de ani. De asemenea, aproape jumatate dintre debitori, respectiv 45 la suta, nu pot fi identificati pentru ca, intre timp si-au schimbat datele de contact
       
O treime dintre debitori nu mai au acelasi loc de munca declarat in contractul de credit si 45% nu mai locuiesc la adresa mentionata la momentul incheierii contractului. 86% dintre acestia provin din mediul urban, mediul rural fiind reprezentat doar de 14% din total.

Din punct de vedere al sanselor de a mai recupera aceste credite neperformante, primele 3 judete sunt: Iasi (rata de recuperare 41%), Galati (29%) si Suceava 28%). Judetele cu cea mai mica sansa de recuperare sunt : Bacau (9%), Neamt (12%), Vaslui (13%). Bucurestiul se afla pe locul 16 cu o rata de recuperare de numai 13%.

45% dintre debitori nu pot identificati din lipsa numerelor de telefon valide sau a adresei schimbate si un numar de 17% dintre debitori vor fi urmariti apoi in instanta.

„Am infiintat acest serviciu datorita nevoii reale a bancilor si altor institutii de credit pentru externalizarea activitatii de colectare catre o companie specializata. Cei doi ani de activitate pe piata creditului au fost un real succes. Contribuim in mod esential la educatia pietei si sa modificarea mentalitatii la nivelul responsabilitatii consumatorului fata de un credit bancar” a declarat Cristian Ionescu, Managing Director Coface Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Piata vanzarilor de creante bancare, pe cale de disparitie?