Banca Nationala a Romaniei a imprumutat luni 12 banci comerciale, printr-o licitatie repo, cu 11,51 miliarde lei (2,58 miliarde euro), pentru o saptamana, dupa ce saptamana trecuta bancile au luat de la BNR o valoare record pentru acest tip de licitatii, de 12,1 miliarde lei (2,7 miliarde euro).

Prin licitatii repo BNR ofera lichiditate bancilor comerciale si preia in schimb titluri de stat, la dobanda de politica monetara, de 5,25% pe an, scrie Mediafax.

BNR a majorat in urma cu doua saptamani de la trei la cinci numarul de emisiuni de tiluri de stat pe care o banca le poate utiliza drept garantii in cadrul unei operatiuni de piata monetara, astfel ca sumele imprumutate de banci au crescut inca de martea trecuta. Atunci, 13 banci au imprumutat de la BNR o suma record de 12,1 miliarde lei (2,7 miliarde euro).

Precedentul record a fost stabilit in octombrie 2009, cand suma acordata de BNR a fost de 11,97 miliarde de lei.

In majoritatea licitatiilor anterioare, din februarie pana la jumatatea lunii mai, participau trei-patru jucatori si sumele impumutate erau de 5-6 miliarde de lei, fondurile fiind utilizate in mare parte pentru finantarea Ministerului de Finante, cum sustineau dealerii, insa cererea s-a majorat considerabil pentru ca lichiditatea din piata s-a redus.

Prin urmare, deficitul de lichiditate din piata estimat de dealeri este de circa miliarde de lei, daca bancile cu capital majoritar romanesc care obisnuiau sa atraga fonduri pentru MFP nu au imprumutat mai mult pentru finantarea titlurilor de stat.

Incepand cu luna octombrie a anului trecut BNR a organizat saptamanal cate o licitatie repo.

Bancile comerciale au afisat luni dimineata dobanzi de 4,90% - 5,39% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o saptamana, dupa ce vineri acestea au fost de 4,91% - 5,39% pe an. Dobanzile incadreaza astfel rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Lichiditatea din piata a tinut bancile departe de licitatia BNR