Cursul de schimb a depasit pragul de 4,5 lei pentru un euro, dupa ce moneda nationala s-a depreciat cu 0,77%, iar Banca Nationala a Romaniei a publicat un nivel de referinta de 4,5142 lei/euro.

Analistii sunt de parere ca tensiunile politice din interiorul tarii, culminate cu o eventuala suspendarea a presedintelui Traian Basescu, afecteaza stabilitatea cursului de schimb si ca este foarte posibil sa vedem leul in perioada imediat urmatoare la un nivel de 4,55 unitati/euro.

„Evolutia cursului de schimb, in special deprecierea leului, este rezultatul a ceea ce se intampla in afara tarii si nu in Romania. Daca aceasta afirmatie ar fi fost adevarata atunci cursul EURRON evolua in tandem cu EURHUF sau EURPLN. De la inceputul anului electoral 2012 leul s-a depreciat constant si temperat de BNR pe cand zlotul si forintul s-au apreciat impreuna. Evolutia RON este influentata aproape in totaliate de deciziile economice si politice luate in interior si de sanatatea economiei”, scrie analistul economic Florin Citu pe blogul sau.

1. Cine credeti ca este de vina pentru deprecierea leului?


ING Bank estimeaza cursul de schimb pe termen mediu se situeaza la un nivel de 4,55 lei/euro.

„Politica romaneasca, de o agitatie recunoscuta, tinde sa fie ignorata ca zgomot de fundal, dar de aceasta data acapararea puterii de catre USL este destul de serioasa pentru a conduce la o slabiciune cu durata mai lunga a cursului euro-leu”, potrivit ING Bank.

Totodata, cursul leu/dolar a atins un nou maxim istoric, de 3,5827 lei/dolar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si