Bancile din Romania au exagerat cu acordarea creditelor pentru gospodarii si au neglijat sectorul corporate, ceea ce ne-a plasat pe ultima pozitie in UE in ceea ce priveste volumul creditelor ca procent din PIB, dupa tari ca Bulgaria sau Lituania, a spus economistul sef al BNR, Valentin Lazea, la conferinta intitulata "Un nou model bancar pentru o noua economie".

Esti director financiar sau antreprenor interesat de fiscalitate? Participa la conferinta “Fiscal 2013” organizata de wall-street.ro miercuri, 3 aprilie. Pentru a participa, tot ce trebuie sa faci este sa completezi formularul disponibil aici. Participarea este GRATUITA.

"Bulgaria si Lituania probabil ca au acordat mai putine credite mari firmelor, in comparatie cu sectorul bancar romanesc care a acordat mai multe imprumuturi mici catre multe gospodarii. De aceea, Bulgaria si Lituania sunt peste noi in ceea ce priveste volumul creditelor ca procent din PIB, la un numar echivalent de angajati in acest sector", a remarcat Lazea.

Economistul sef al BNR puncteaza ca acest focus pe retail este una dintre greselile tactice pe care bancile le-au facut la capitolul creditare.

Lazea a facut o prezentare cu privire la potentialul de crestere a creditarii in Romania, precizand ca declaratiile sunt puncte de vedere personale si nu reprezinta vocea BNR.

El a atras atentia ca, la o prima vedere si din perspectiva macro, in Romania este suficient loc pentru creditare, insa "de multe ori ceea ce se vede la nivel macroeconomic nu isi gaseste contrapondere la nivel micro".

"Suntem pe ultimele trei locuri in UE la capitolul personalul din sectorul de intermedieri financiare (segment la care Eurostat include si piata de capital, dar exclude asigurarile)", a subliniat Valentin Lazea, ceea ce ne ofera sperante sa mai creasca.

Insa, factori obiectivi, exogeni bancilor, si factori subiectivi trag in jos creditarea.

In ceea ce priveste limitarile obiective, Lazea (foto) a vorbit despre faptul ca o treime din populatia Romaniei traieste in mediul rural si "de abia isi duc zilele". Ca urmare, acesti oameni sunt nebancabili.

In plus, chiar si cei de la orase sunt saraci, venitul disponibil fiind sub media europeana. Astfel, Romania arata bine la capitolul datorie privata, 70-75% din PIB (cu mult sub alte tari) si la ponderea datoriilor in PIB, insa in ceea ce priveste ponderea datoriilor din venitul disponibil ne situam la media UE, iar la serviciul datoriei gospodariilor tot raportat la venitul disponibil stam cel mai prost dintre tarile membre ale UE.

Totodata, exista si factori subiectivi care descurajeaza creditarea, printre acestia numarandu-se inclinatia firmelor spre a nu declara profituri sau plata la negru a unei parti din veniturile salariale.


In apararea bancilor: ce au facut bine?


Petre Bunescu, vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a luat apararea bancilor si a incercat prin cifre sa dovedeasca ca bancile au fost acuzate pe nedrept ca nu au mai sprijinit economia ca urmare a crizei financiare.

El a subliniat ca, in perioada 2007-2012, activele bancare au crescut cu circa 14%, in timp ce produsul intern brut a urcat cu putin peste 2% in acelasi interval.

"Bancile au ramas si chiar si-au amplificat sprijinul pentru economie. Nu neg ca au fost facute si exagerari, excese, dar pe fond bancile si-au dorit sa sprijine populatia si economia", a afirmat Bunescu, care a completat ca in perioada sus mentionata volumul creditelor pentru populatie aproape s-a dublat.

In plus, vicepresedintele ARB a mentionat ca modelul bancilor universale si-a dovedit rezistenta pe timp de criza si chiar au inceput sa se adapteze la realitatile noii economii.

De la sfarsitul anului 2008 si pana la finalul anului trecut, sistemul bancar a renuntat la peste 10.000 de angajat, iar numarul unitatilor s-a redus cu 13%.

1. Credeti ca bancile s-au adaptat la realitatile noii economii?

2. Considerati ca bancile s-au apropiat mai mult de clienti ca urmare a crizei financiare?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri