Eximbank va compensa partial dobanda pentru 500 de credite in 2006

Eximbank va acorda prima compensare partiala de dobanda pentru un credit bancar in lei, ca forma de ajutor pentru firmele mici si mijlocii si spera ca pana la sfarsitul anului sa mai acorde circa 500 de astfel de ajutoare

"Azi vom aproba primul astfel de credit in valoare de 400 milioane lei vechi si mai avem cinci in curs", a declarat, citat de NewsIn, vicepresedintele Eximbank, Iulian Velicu. Anul acesta, nivelul maxim al ajutorului este de 400.000 lei pentru o perioada de trei ani, reprezentand echivalentul a 100.000 euro - nivelul maxim de ajutor de care poate beneficia o firma fara sa intre sub incidenta directivei Uniunii Europene care interzice orice ajutor legat de performanta la export.

De la 1 ianuarie 2007, suma va creste la echivalentul a 150.000 euro, in conditiile in care in UE se poarta tratative pentru ridicarea pragului la 300.000 euro. De compensarea cu maximum 50% a dobanzii pot beneficia exportatorii pentru creditele de investitii in lei contractate de la bancile comerciale, dar nu si pentru creditele de export.

El a mai spus ca nu stie, insa, cum va decurge acordarea produselor Eximbank pentru exportatori si firmele mici si mijlocii. "Peste sase luni vom trage linie si vom vedea care este impactul, pentru ca momentan nu avem o baza cu care sa comparam nivelul de acordare a acestor produse. S-ar putea ca de la anul sa crestem sumele acordate, dar s-ar putea sa le si micsoram. in mod normal ar trebui ca aceste sume sa creasca", a mai spus Velicu.

Vicepresedintele Consiliului National al intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Marian Dumitrescu, a spus ca beneficiarii acestor compensatii pot deveni astfel, competitivi fata de firmele din statele membre ale Uniunii Europene, care iau credite bancare la dobanzi mai mici. "In felul acesta aducem dobanzile noastre la nivelul celor europene", a spus Dumitrescu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Setari Cookie-uri