Polonia si tarile baltice au propus ca scutul NATO antiracheta sa fie recunoscut ca sistem de disuasiune a Rusiei, insa Germania si alte state au obiectat ca "nu este necesar ca Rusia sa fie provocata in mod inutil", potrivit Der Spiegel, citat de site-ul Euractiv.

Sistemul american antiracheta, bazat in mare parte in Romania, vizeaza sa protejeze Europa de eventuale rachete lansate de catre state considerate paria din Orientul Mijlociu, potrivit Mediafax. Potrivit sursei citate, Polonia, Lituania, Letonia si Estonia au facut aceasta propunere in cadrul pregatirilor Summitului NATO care va avea loc in perioada 4-5 septembrie in Tara Galilor.

Propunerea polonezo-baltica submineaza pozitia Statelor Unite, potrivit carora mobilizarrea sistemului american antibalistic nu vizeaza Rusia. Insa cei care au propus ideea au reusit sa puna pe agenda, inainte de summit, problema unor noi masuuri de securitate pentru Polonia si statele baltice, intre care suplimentarea numarului zborurilor NATO de recunoastere la frontierele lor de est, iar aceste operatiuni nu se vor incheia autoomat dupa un an, asa cum se planuia initial.

Cancelarul german Angela Merkel a indemnat ca mmasura sa fie reaprobata de cattre toti membrii NATO dupa un an. Insa, inttre timp, Berlinul si-a dat seama ca este singurul care sustinea aceasta pozitie si a renuntat la idee, scrie Der Spiegel.

Citeste si:
NATO preia comanda scutului antiracheta american in Europa
NATO preia comanda scutului...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cum vede Rusia situatia actuala a Romaniei