"Stiti ca a fost trimis un proiect de lege in parlament. in lipsa de cvorum, Senatul nu a adoptat acest proiect in timpul sesiuniiordinare. Pentru a putea merge inainte cu procesul de privatizare, am promovat acest proiect de ordonanta. Am retras proiectul de lege si vor trimite ordonanta catre parlament," a explicat ministrul finantelor.

Potrivit clauzele contractuale prevazute la preluarea BCR de catre Erste Bank, pana la incheierea tranzactiei,pe data de 21 septembrie 2006, trebuie sa fie indeplinite anumite preconditii, a adaugat Vladescu, informeaza NewsIn.

Legea care aproba clauzele contractului de privatizare, avizul Consiliului Concurentei si organizarea adunarii generale a actionarilor BCR, pentru schimbarea statutului bancii, sunt cele trei preconditii care vor fi rezolvate, a precizat ministrul finantelor.

Citeste si:

"Pentru a obtine avizul Consiliului Concurentei, este nevoie sa avem valide prevederile legale care limiteaza atat in timp cat si valoric eventualele cereri care pot fi considerate ajutor de stat, rezultatin urma absorbtiei Bancorex de catre BCR", a spus Vladescu. Ministrul finantelor a mai spus ca notificarea catre Consiliul Concurentei a fost facuta deja si spera ca
pana la data limita a incheierii procesului "sa avem si avizul Consiliului Concurentei".

Unul dintre punctele cheie ale blocajului preluarii BCR este legat de acoperirea de catre stat a pierderilor rezultate din fuziunea BCR cu Bancorex, masura in care titlurile de stat deja emise vor putea fi considerate ajutor recuperabil dupa aderarea la UE si posibilitatea aparitiei de noi obligatii de plata rezultate din activitatea Bancorex. "Valoarea limita a eventualului ajutor de stat trebuie sa fie in limita ajumatate din valoarea contractului, deci jumatate din 3,75 miliarde euro. 31 decembrie 2013 este data limita pana la care se pot face solicitari, a spus Vladescu.

"Limita a fost stabilita prin pretul tranzactiei ca sa avem o baza de referinta", a adaugat ministrul finantelor.Vladescu a precizat ca nu poate spune suma exacta platita pana acum de catre stat in urma falimentului Bancorex."Din datele pe care le avem, potentialul ajuor de stat in sume deja solicitate si care nu suntrecuperate depaseste 900 de milioane de euro. Dar luati-o ca o cifrasub rezerva. Valoarea totala a titlurilor de stat emise este mult mai mare"