Trezoreria a primit oferte de 1,153 miliarde de lei, de aproape patru ori peste suma pe care a imprumutat-o, conform planurilor. Randamentul mediu s-a situat la 2,92% pe an, fata de 3,95% pe an in luna mai, cand statul a redeschis anterior emisiunea pe zece ani, noteaza Mediafax.

Ministerul Finantelor are planificat sa redeschida marti emisiunea printr-o licitatie suplimentara in cadrul careia va accepta numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat in urma celei de luni. Suma vizata prin licitatia suplimentara este de 45 de milioane de lei. In luna octombrie, Trezoreria vrea sa imprumute 3,6 miliarde de lei prin vanzarea de certificate de trezorerie pe sase si 12 luni, precum si prin emisiuni de obligatiuni cu maturitati de trei, cinci si zece ani.

Astfel, statul vrea sa atraga 3,3 miliarde de lei in cadrul licitatiilor de referinta, dar si 300 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare, in cadrul carora sunt imprumutate sume mai mici prin vanzarea de titluri in conditiile stabilite la licitatia principala. In septembrie, Trezoreria a imprumutat 1,962 miliarde de lei prin vanzarea de obligatiuni si certificate de trezorerie in cadrul licitatiilor principale si 199,4 milioane de lei prin licitatii suplimentare.

Suma este mai mica decat cea prevazuta in prospectul pentru luna septembrie, in care Ministerul Finantelor avea programate imprumuturi de 2,8 miliarde lei prin licitatii principale si de 270 milioane lei din alocari suplimentare. De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat din piata interna 29,977 miliarde lei si 928,7 milioane euro prin vanzare de titluri de stat, inclusiv prin licitatia de luni. La aceste imprumuturi se adauga sume atrase de pe pietele internationale, respectiv 2 miliarde dolari si 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligatiuni cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Sursa foto: Shutterstock / Informatii financiare